Βαρυμπόμπη: Οι συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς – Πρόγνωση καιρού

Το πρώτο δίωρο της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη Αττικής, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 – 4 Bf και ριπές στα 5 Bf.

Λόγω όμως του ότι η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά σε πυκνή και εξαιρετικά ξηρή, εξαιτίας του καύσωνα και της ανομβρίας, δασική έκταση, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, η πυρκαγιά να ανέπτυξε μια επαγωγική στήλη η οποία θέρμανε τον υπερκείμενο αέρα και προκάλεσε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Παρόλο που αυτή επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία (το δικό της μικροκλίμα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι τους επιφανειακούς ανέμους, οι οποίοι με τη σειρά τους καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπλέον, στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά, υπάρχει και μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες πχ. από κουκουνάρια) η οποία είναι ικανή να εκτινάσσεται σε εκατοντάδες μέτρα, δημιουργώντας νέες εστίες.

Συμπερασματικά, αν και είχαμε μια μικρή αύξηση της έντασης του επιφανειακού ανέμου χθες το μεσημέρι, η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από τον συνοπτικό άνεμο, ενώ ρόλο έπαιξε και το ότι αυτή εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Σε ό,τι αφορά τώρα, την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών της περιοχής, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιδείνωση με ενίσχυση των ανέμων σήμερα το μεσημέρι – απόγευμα.

Πρόγνωση από την Π. Σπηλιωτοπούλου

ΣΗΜΕΡΑ

Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας, βοριάδες 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6, στα νοτιοανατολικά και 7 μποφόρ, ενώ θα παραμείνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρά τη μικρή υποχώρηση στα βόρεια και στα νησιά όπου θα φτάσουν τους 39-41 βαθμούς, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και συγκεκριμένα σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, θα φτάσουν και πάλι κατά τόπους τους 43-45 βαθμούς. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες στις περισσότερες περιοχές δε θα πέσουν κάτω από τους 27 βαθμούς, παρατείνοντας έτσι το αίσθημα δυσφορίας.

ΑΤΤΙΚΗ

Ηλιοφάνεια, μεταβλητοί 3-4 και στα ανατολικά βοριάδες άνεμοι πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα έως 5-6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 43 βαθμούς και στα ανατολικά και παραθαλάσσια 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίσης καλός καιρός, άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 39 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο λίγες τοπικές συννεφιές στα κεντρικά και βόρεια, με πιθανές μπόρες στη Μακεδονία, το μεσημέρι – απόγευμα. Βοριάδες 3-5 και στα νοτιοανατολικά, πρόσκαιρα, τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή, φτάνοντας στα βόρεια τους 39-41 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 42-44 τοπικά και στα νησιά τους 37-39 βαθμούς, με την ελάχιστη κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην πέφτει σε αρκετές περιοχές κάτω από τους 27 βαθμούς.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος