Παπαευαγγέλου: Σταδιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων – Σε δυο νησιά ανεβαίνουν

«Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων με σταθεροποίηση, αλλά σε πολύ υψηλό επίπεδο, των νέων νοσηλειών σε απλές κλίνες και των νέων διασωληνώσεων», τόνισε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε ακόμα μεταξύ άλλων για ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, για μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγγχων και για μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65. Πάνω από 5.000 άτομα νοσηλεύονται στην επκράτεια ενώ όπως είπε ένας στους τρεις στις ΜΕΘ είναι ηλικίας μικρότερης των 60 κι αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Το 93,4% των θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες αφορούσε συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή και να είχαν εμβολιαστεί δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση, σημείωσε.

Όπως ανέφερε: «υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 συνάνθρωποί μας αποτελούν ενεργά κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό σήμερα. Παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, με τον κυλιόμενο μέσο των τελευταίων επτά ημερών να έχει μειωθεί σημαντικά κατά 35% από την προηγούμενη εβδομάδα και να υπλογίζεται μόλις κάτω από τα 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης παρατηρείται μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας.

‘Ομως 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε ενήλικες 35 – 64 ετών – την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα – ενώ και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε και πάλι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους συνανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών».

Συμπλήρωσε ότι «ενώ παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε όλη την επικράτεια, αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνεται στην Κρήτη και την Αχαΐα και αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται σε κάποια νησιά όπως είναι η Μύκονος και η Θήρα» και πρόσθεσε «η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί με περισσότερους από 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια. Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει ψηλά στο 63% σε απλές κλίνες covid και 88% σε ΜΕΘ covid».

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου η παραλλαγή Όμικρον οφείλεται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αλλά στη χώρα μας εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα που σχετίζεται με βαρύτερη νόσο. Το 50% των εισαγωγών ακόμα και σήμερα αφορά άτομα που έχουν μολυνθεί με τη Δέλτα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέλους της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ σύμφωνα με τις οποίες αυτή δεν έχει τελειώσει ενώ η μεγάλη διασπορά ευνοεί τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.

Μιλώντας για τα παιδιά και την Όμικρον έκανε λόγο για ηπιότερη νόσο σε σχέση με τη Δέλτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος