Β. Παπαευαγγέλου: Σε δύο εβδομάδες πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα

«Η εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων είναι σαφής, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των επτά ημερών, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι πριν τρεις βδομάδες ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,3% ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε μόλις δυο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντί μας, χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση. Βέβαια σίγουρα δεν φταίει μόνο αυτός ο “έξυπνος” ιός φταίει και η χαλάρωση της τήρησης των μέτρων και γενικά η αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Προς το παρόν παρατηρείται μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους ενώ τις τελευταίες επτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές. Ο μέσος όρος των ηλικιών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη μη σημαντική επιβάρυνση του ΕΣΥ προς το παρόν καθώς οι νέοι ασθενείς εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας».

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 15νθήμερο αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39. Αρχικά το νέο πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νέους. Σήμερα δυο βδομάδες αργότερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία» είπε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία μίλησε για αυξητική τάση στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Η ίδια έκανε λόγο και για αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων: «Την εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα κι ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς δεν βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65» όμως όπως τόνισε «την τελευταία βδομάδα είδαμε μια σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55-64 ετών, ηλικιακή ομάδα με εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 70%».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε κλείνοντας ότι για να χαρούμε το καλοκαίρι πρέπει να γίνει άμεσα εμβολιασμός των άνω των 50 και οι νέοι να εμβολιαστούν πριν από τις διακοπές ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής των self test.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος