Μειώθηκε κατά μία 10ετία η μέση ηλικία των κρουσμάτων σε 15 μέρες – Πού πρέπει να φοράμε μάσκα

Κατά μία 10ετία μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας μέσα σε δύο εβδομάδες, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη. Υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού» κυρίως στους νέους, ενώ στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 9.000.

Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα.

Tις τελευταίες εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκε ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων και καταγράφεται αύξηση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως νέους, καθώς πλέον τα 23 έτη είναι η διάμεση ηλικία όσων μολύνονται.

Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο. Αφορά κυρίως νέους που νοσούν στο σπίτι, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα κάτω των 34 ετών. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην ηλικιακή ομάδα 35 – 55 ετών.

Ο συνωστισμός, ιδιαίτερα στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όπως είπε, συνέβαλε στην άνοδο των κρουσμάτων. Στην Αττική η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 22 έτη.

Το 51% των νέων μολύνσεων διαγνώστηκαν με self test.

Καθημερινά καταγράφονται περίπου 48 εισαγωγές στα νοσοκομεία, με μικρή αύξηση να εμφανίζουν οι εισαγωγές στην Κρήτη και στην Αττική. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι ηλικίας 25-55 ετών, ενώ ένας στους 10 νοσηλευόμενους είναι κάτω των 24 ετών.

Η κα. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων θεωρούν ότι το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, δηλαδή δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν κολλήσουν, θα νοσήσουν ελαφρά.

Η μετάλλαξη Δέλτα και οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι την περασμένη Τρίτη είχαν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα 121 δείγματα που φέρουν το στέλεχος Δέλτα.

Η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα, αφού το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα, το 84%, αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Μόλις 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Η πλειονότητα των ασθενών αυτών είχε συμπτώματα, ενώ το 13% με μετάλλαξη Δέλτα χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επισήμανε «ότι κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού».

«Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει και έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, «η προσεκτική ανασκόπηση της κατανομής των κρουσμάτων σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως είναι ο νότιος τομέας των Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 60% και μάλιστα σε κάποιους δήμους φθάνει το 70%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15-19 ετών και δεν έχουμε παρατηρήσει διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό όσων δίσταζαν μέχρι σήμερα να το πράξουν. 

Η χρήση μάσκας

«Δεν σταματάμε να φοράμε τη μάσκα» είναι το μήνυμα που έστειλε η κα. Παπαευαγγέλου.

Για την ορθή χρήση της μάσκας η Επιτροπή, όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, «συστήνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική».

Φοράμε μάσκα όταν πάμε και όταν φεύγουμε από ένα εστιατόριο. Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα πρέπει είναι στην τσάντα μας για να μας προφυλάξει την κατάλληλη στιγμή, τόνισε και εξήγησε ότι η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το πόσοι είμαστε εμβολιασμένοι αλλά και πόσοι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει επισημάνει ότι κρατάμε τη μάσκα και δεν τη φοράμε όταν δεν χρειάζεται, με κριτήριο την κοινή λογική π.χ. όταν αθλούμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος