Β. Μανωλόπουλος: Το φάρμακο για τον κορονοϊό προστατεύει μόνο τους μισούς, ενώ το εμβόλιο όλους (video)

Array

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε στην ΕΡΤ για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων καθώς και για τις ελπίδες που γεννά το νέο αντιιικό φάρμακο της Μerck έναντι του κορονοϊού.


«Αυτό το φάρμακο χορηγείται μετά τη λοίμωξη, τις πρώτες τρεις – τέσσερις ημέρες, εφόσον κάποιος βρεθεί θετικός. Μειώνει κατά το μισό τις πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Μανωλόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το πολύ πιο εύχρηστο σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα καθώς χορηγείται από το στόμα, στο σπίτι.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ειδικός, δεν είναι γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας καθώς και πόσες δόσεις θα έρθουν στην Ελλάδα. «Είναι ένα φάρμακο που προστατεύει μόνο τους μισούς, ενώ το εμβόλιο όλους».

Σχολίαζοντας τη τιμή που θα διατεθεί στην Ελλάδα εκτίμησε ότι το τελικό κόστος του θα κυμανθεί γύρω στα 400 ευρώ, τονίζοντας ότι «είναι οικονομικότερο από τα μονοκλωνικά αντισώματα που κοστίζουν γύρω στα 1.500 – 2.000 € και κάνουν την ίδια δουλειά».

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις μολύνσεις

Σχολιάζοντας την άνοδο των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μανωλόπουλος δήλωσε πως δεν έχει σημασία τόσο ο αριθμός τους αλλά το αν είναι εμβολιασμένοι ή μη οι νοσούντες.

«Το μείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων έχει σημασία καθώς τα κρούσματα των εμβολιασμένων έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να βρεθούν στα νοσοκομεία και τα κρούσματα των ανεμβολίαστων είναι αυτά που θα επιβαρύνουν το σύστημα».

Και όπως τόνισε, δεν βλέπει πώς μπορούμε να ελέγξουμε την αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τον εμβολιασμό που έχει ατονίσει.

Σωστή η κίνηση της Εκκλησίας – Έδωσε ένα μήνυμα

O καθηγητής Φαρμακολογίας επιβράβευσε και την στάση της Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κίνηση της Εκκλησίας να προσθέσει ένα μέτρο που δεν το πρότεινε η κυβέρνηση ήταν πολύ σωστή και έδωσε ένα μήνυμα σαφούς αποφασιστικότητας που το είχαμε ανάγκη. Νομίζω όμως ότι ίσως βρεθούμε στην ανάγκη να πάρουμε και άλλα μέτρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος