Τζανάκης: Χάνουμε τα μισά κρούσματα λόγω λιγότερων self test – Μανωλόπουλος: Να προσεγγίσουμε προσωπικά ανεμβολίαστους (video)

Για την χορήγηση των αντιικών χαπιών και το πώς θα χορηγούνται αλλά και σε ποιούς ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό, την διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, την πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και τη λήξη της προθεσμίας εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους, μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε σχετικά με τα αντιικά χάπια, που χορηγούνται σε αυτούς στους οποίους δίνονταν και τα μονοκλωνικά αντισώματα, ότι αυτά που χορηγούνται τώρα εμφανίζουν μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 30% περίπου, σε αντίθεση με αυτά της Pfizer στα οποία αυτή φτάνει το 90%. «Θα πρέπει η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ να φροντίσει να προμηθευτεί κι αυτό το χάπι» είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει θετική γνωμοδότηση από τον EMA, αλλά δεν υπάρχει ακόμα η προσωρινή έγκριση, γι’ αυτό απαιτείται υπογραφή του ατόμου για να τα πάρει».

Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι τα αντιικά χάπια δεν έχουν λάβει ακόμη την πιστοποίηση του EMA, ενώ είπε ότι δεν ξέρει αν θα τη λάβουν. «Ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ, το FDA, με ισχνή πλειοψηφία 7 στους 10 επέτρεψε να γίνει η κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών» είπε. «Θα πρέπει να το παρουν άνθρωποι που έχουν πάρα πολλούς λόγους να το πάρουν, γιατί τα οφέλη που θα έχουν θα είναι πολλαπλάσια κάποιας πιθανής επιπλοκής ή παρενέργειας που θα παρουσιάσουν. Δεν είναι για τον καθένα που είναι απλώς θετικός στον ιό και είναι εμβολιασμένος αλλά δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Πρέπει να παρθεί εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη νόσηση», πρόσθεσε ακόμα.

«Να προσεγγίσουμε προσωπικά όσους αρνούνται να εμβολιαστούν»

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε σε όσους δεν έσπευσαν ακόμα να εμβολιαστούν, ενώ έληξε και η σχετική προσθεσμία. «Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν πολλά νοσήματα και αντί αυτό να τους οδηγήσει να εμβολιαστούν τους οδηγεί στη σκέψη ότι κινδυνεύουν, παρότι παίρνουν πολλά φάρμακα, πολύ πιο επικίνδυνα από τα εμβόλια, από επιπλοκές και παρενέργειες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο μυαλό τους επικρατεί αυτό. Θα πρέπει να τους πλησιάσουμε έναν – έναν μήπως και κάποιοι από αυτούς αλλάξουν γνώμη», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος σχετικά, ο κ. Μανωλόπουλος είπε επίσης ότι πρέπει πλέον ο καθένας από τους ασθενείς που διστάζουν να εμβολιαστούν, να προσεγγιστεί προσωπικά. «Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει σκέψη “ξεμπερδέψαμε από αυτό”» πρόσθεσε ακόμα.

Χάνουμε τα μισά κρούσματα – Γίνονται λιγότερα self test κι έτσι βλέπουμε χαμηλούς αριθμούς

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε ακόμα και την επιφύλαξη τους ως προς το κατά πόσο η μη αναμενόμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι πραγματική ή τεχνική, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός πολιτών το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self testing) κάτι που πλέον δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό. «Χάνουμε τα μισά και παραπάνω κρούσματα λόγω αυτής της διαφοροποίησης, κι έτσι βλέπουμε χαμηλούς αριθμούς. Πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε ύφεση του κύματος μέσα σε 7-8-10 ημέρες» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ακόμα ότι τα ενεργά κρούσματα στα σχολεία μεταφράζονται σε 75.000 – 85.000 παιδιά.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος