Α. Τσίπρας – Γ. Στόλτενμπεργκ: Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση απαιτεί τη συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων

Την ευκαιρία να ανταλλάξoυν απόψεις για τις προκλήσεις που συνοδεύουν την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, αλλά και την μελλοντική πορεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον προσεχή Ιούλιο στη Βαρσοβία, είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα.

Αφού σημείωσε ότι η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση “απαιτεί την συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ”, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου». Ωστόσο, τόνισε, πρέπει να διανυθεί ακόμη σημαντικός δρόμος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «κυρίως ως προς την πρόσβαση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της νατοϊκής δύναμης στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου».

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, «στην βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του, είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία της FRONTEX με τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την οικονομική και προσφυγική κρίση, «γίνεται μέρα με τη μέρα από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης».

«Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, άρα, μπορούμε να παίξουμε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τη σειρά του, αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την «σθεναρή» δέσμευσή του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο, στην πρωτοπορία, σχετικά με την μεταναστευτική κρίση και την προσφυγική κρίση» και ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο «επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν την βοήθεια μας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ροές των διακινητών».

«Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτή την έκκληση και τα πλοία του ΝΑΤΟ, τώρα, παρέχουν πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, στις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως και στη FRONTEX της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Πηγή: αίθουσα σύνταξης ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος