Τσαγκάρης για έξαρση ιώσεων: Σε συνθήκες υπερπλήρωσης στα νοσοκομεία – Συμβουλευόμαστε πρώτα τον γιατρό

«Η λογική στάση είναι να συμβουλευτεί κανείς τον γιατρό του και να μείνει στο σπίτι. Ίσως δεν είναι το πιο σώφρον αυτή την εποχή να πάει κανείς σε ένα νοσοκομείο το οποίο παρουσιάζει συνθήκες υπερπλήρωσης», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ηρακλής Τσαγκάρης απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί με την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, και το αν αληθεύει ότι επιστρατεύτηκαν ακόμη και ράντζα στην εφημερία του «Αττικού».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται να επανέλθει η μάσκα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ο κ. Τσαγκάρης εξέφρασε την άποψη πως κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται προς το παρόν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Έχουμε μία έξαρση αυτή τη στιγμή, η οποία, είναι προφανές ότι και ενόψει των γιορτών δεν είναι κάτι καθόλου ευχάριστο. Αλλά από την άλλη είναι κάτι το οποίο είναι μέσα στη ζωή. Είναι κάτι με το οποίο έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν και θα ζήσουμε και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το αν ανησυχεί ότι η έξαρση της γρίπης μπορεί να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσαγκάρης επεσήμανε ότι εμβολιασμένο είναι μόλις το 25% του πληθυσμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει μόνο να γκρινιάζουμε, πρέπει να προσφεύγουμε και στις ανάλογες δράσεις. Και η προφανής και πολύ απλή και αποτελεσματική δράση είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και όλοι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Τσαγκάρης.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του εμβολίου της γρίπης και το αν κάποιος που δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα και το κάνει, θα το «στερήσει» από κάποιον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ο φαρμακοποιός κ. Κανονικός ανέφερε πως εφαρμόζεται μια διαδικασία η οποία θα διευκολύνει όλους αυτούς οι οποίοι έχουν ένδειξη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

«Δηλαδή όλοι, για παράδειγμα, όσοι είναι άνω των 60 ετών, όσοι έχουν έστω και κατά δήλωσή τους ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας και ούτω καθεξής, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατά προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν, θα γίνει πιο βολική και πιο εύκολη διαδικασία. Θα προσέρχονται στο φαρμακείο και με τον ΑΜΚΑ τους, με μια διαδικασία η οποία στις τεχνικές λεπτομέρειες της θα οριστικοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα, αυτή που ξεκινάει από Δευτέρα, θα επικυρώνεται η ένδειξη και θα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβολιασμό. Εύκολα και βολικά στο πιο προσβάσιμο γι αυτούς φαρμακείο», είπε ο κ. Κανονικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος