Τρέξιμο, η νέα μανία των Ελλήνων

Όλο και περισσότεροι Έλληνες σηκώνονται καθημερινά από τον καναπέ τους και τρέχουν στους δρόμους μερικά χιλιόμετρα με κύριο σκοπό να εκτονωθούν. Το “Δρομικό Κίνημα” γιγαντώνεται πλέον και στη χώρα μας. Μία ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει τη σχέση εξάρτησης που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες δρομείς με το τρέξιμο.

Σε στάδια, πάρκα, βουνά, κοντά στη θάλασσα, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο να συναντάς δρομείς. Άνθρωποι μικρής ή μεγάλης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, με μια φόρμα, ή ένα σορτς και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια τρέχουν. Το δρομικό κίνημα αποτελεί πλέον μια αθλητική επανάσταση και στην Ελλάδα κι αυτό αποδεικνύεται από τη ραγδαία αύξηση των αγώνων δρόμου στη χώρα, αλλά και την εκρηκτική άνοδο των συμμετοχών.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Εθνικού-Καποδιστριακού Παν. Αθηνών και Δημοκρίτειου Παν. Θράκης και παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στην Κομοτηνή, έδειξε ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και των δύο φύλων είναι πολύ σύνηθες να αποκτήσουν εξάρτηση από το τρέξιμο καθώς πιστεύουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους και συντελεί στην βελτίωση της υγείας τους.

Σκοπός της έρευνας ήταν να ερευνηθεί η ψυχολογική και σωματική σχέση που έχουν οι Έλληνες δρομείς με το τρέξιμο. Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν 100 δρομείς μεγάλων αποστάσεων (77 άνδρες, 23 γυναίκες), τυχαία επιλεγμένοι στο χώρο προπόνησής τους. Η συλλογή δεδομένων έγινε με ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε με βάσει τους τύπους των ερωτηματολογίων RAS (Running Addiction Scale), SPAS (Social Physique Anxiety Scale) και CRS (Commitment to Running Scale).

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στο τρέξιμο από κάποια σημαντική συνάντηση, όμως αφοσιώνονται περισσότερο σε άλλη δραστηριότητα που κάνουν από ό,τι στην επιθυμία τους για δρομική άσκηση.
  • Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια τους παρά να τρέχουν.
  • Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες πιστεύουν ότι η προπόνηση δύναμης είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερο βαθμό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στο τρέξιμο. Επίσης, πιστεύουν ότι δε μεταβάλλεται η διάπλαση του σώματός τους με το τρέξιμο.
  • Τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, τους απασχολεί περισσότερο το τρέξιμο στον ελεύθερο χρόνο τους.
  • Οι κοινωνικές δραστηριότητες των ανδρών σε σχέση με των γυναικών επηρεάζονται περισσότερο όσο χρονικό διάστημα ασχολούνται με το τρέξιμο.
  • Οι άνδρες κατά πλειονότητα τρέχουν και όταν έχουν επίπονο πόνο, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το επιχειρούν.
  • Άνδρες και γυναίκες πιστεύουν ότι με το τρέξιμο βελτιώθηκε η υγεία τους και μειώθηκε το άγχος τους. 

Ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι και το γεγονός ότι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τρέχουν ακόμα και αν δεν έχουν διάθεση γι’ αυτό, κάτι που δείχνει ότι το τρέξιμο αποτελεί μια αναπόσπαστη συνήθεια στην καθημερινότητά τους, τονίζει αποκλειστικά στο ert.gr η υπεύθυνη για την έρευνα Ξένια Αργειτάκη, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ και ταμίας του ΔΣ ΣΕΓΑΣ.


Προτεινόμενα μέρη στην Αθήνα για τις πρώτες απόπειρες στο τρέξιμο

  1. Εθνικός Κήπος
  2. Πεδίον του Άρεως
  3. Πάρκο “Α. Τρίτσης”
  4. Άλσος Νέας Σμύρνης
  5. Φλοίσβος
  6. Άγιος Κοσμάς
  7. Η κυκλική διαδρομή γύρω από το ΟΑΚΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος