Track4Value: Βραβείο σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας για το ΕΚΠΑ – Πώς επηρεάζει τον αγροδιατροφικό τομέα (video)

Ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ μίλησε στις «Συνδέσεις» όχι για την πανδημία, αλλά για το βραβείο «Trophy – Τροφή Challenge» που απέσπασε η σχολή του σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, με την καινοτόμο πρόταση Track4Value.

 «Η αγροδιατροφή και ο αγροδιατροφικός τομέας, μαζί με τη φαρμακοβιομηχανία είναι οι μόνοι τομείς που αντέξανε τη συμπίεση της πανδημίας. Η αγροδιατροφή είχε μια αύξηση 3% στις εξαγωγές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θωμαϊδης που συντονίζει νεοϊδρυθέν Κέντρο Αριστείας Αγροδιατροφής του ΕΚΠΑ.

Η υποψήφια Διδάκτορας Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Σ. Κρητικού μιλώντας για την βραβευμένη πρόταση “Track4Value” ανέφερε ότι «θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας και τον αγροδιατροφικό τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα αποτελέσει τον πυλώνα στήριξης για την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας στον τομέα των τροφίμων».

Ο διαγωνισμός Trophy – Τροφή Challenge

Η επιχειρηματική ιδέα «Τεκμηρίωση αυθεντικότητας μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών και προϊόντων τροφίμων», με την ονομασία “Track4Value” έχει ως στόχο την τεκμηρίωση αυθεντικότητας μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών και προϊόντων τροφίμων.

Το “Track4Value” φέρνει στο προσκήνιο την ιχνηλάτηση (tracking) τροφίμων και πρώτων
υλών με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος.

Μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, ο καταναλωτής θα μπορεί να παρακολουθεί κάθε στάδιο
παραγωγής ενός προϊόντος (παραγωγή, τυποποίηση, διάχυση στην αγορά), εξαλείφοντας
έτσι κάθε πιθανότητα εξαπάτησης του.

Η ανάδειξη του κλάδου των agrologistics

Η επιχειρηματική ιδέα θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συνολικής ανάδειξη του κλάδου των agrologistics καθώς και στην στήριξη των προϊόντων τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία (όπως φέτα και ελαιόλαδο ΠΟΠ), αναδεικνύοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους και τον ίδιο τον παραγωγό.

Ο παραγωγός, μέσω της πλατφόρμας θα έχει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, τεκμηριώνοντας έτσι την αυθεντικότητα του προϊόντος του.

Η προσπάθεια αυτή, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική “Farm-to-Fork” και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, έρχεται να ενισχύσει τις δράσεις για ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο.

Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge”, ο οποίος διεξήχθη για 3η φορά, αποτελεί το
μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες
και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) από την Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά.

Βασικά μέλη της “Track4Value” είναι οι Χημικοί, Υποψήφιοι Διδάκτορες Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Σ. Κρητικού και Σοφία Κ. Δρακοπούλου, με ειδίκευση στην αυθεντικότητα τροφίμων και επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Ν. Σ. Θωμαΐδη, και ο Επίκουρος Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ελ. Δούκα.

Αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Θωμαϊδης αναφέρθηκε στην πανδημία και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και ποια είναι η πρόβλεψη των ειδικών σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων.

«Η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθερή διάδοση που μεταφράζεται σε ένα ρυθμό αναπαραγωγής γύρω στο 1 (ένα) που σημαίνει ότι ένας μολύνει έναν. Υπάρχει έλεγχος της πανδημίας. Δεν έχουμε αύξηση και αυτό φαίνεται τόσο στα λύματα και όσο στα κρούσματα. Η εκτίμηση μας είναι ότι μετά τα νέα μέτρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δούμε μείωση στα κρούσματα», δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Και όπως τόνισε, «θα έχουμε μια αργή αποκλιμάκωση μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι σκληροί δείκτες των απωλειών και των ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ