Τον Μάρτιο έτοιμη η Βασ. Όλγας, δρομολογούνται 40 πεζοδρομήσεις στον δήμο Αθηναίων – Μονοδρομείται ο Λυκαβηττός

«Τον Μάρτιο θα παραδοθεί έτοιμη η Βασ. Όλγας, η οποία μεταξύ άλλων θα έχει και δρόμο ήπιας κυκλοφορίας» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σε συνέντευξή του στη Μαρία Μαγκλάρα και στην εκπομπή «Τα εν Δήμω» του ΕΡΤNews.

Επιπλέον ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις σχετικά προσθέτοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, όπως και προβλέπεται από τον ανάδοχο και έτσι και θα παραδοθεί. Άλλωστε το είχαν ήδη συμφωνήσει για να μπορούν να πηγαίνουν κάτοικοι με εξαίρεση είτε στον χώρο του τένις, είτε στην Αίγλη που επαναλειτουργεί και στο Ζάππειο. Άρα δεν υπάρχουν πολίτες που εξαιρούνται και πολίτες που δεν εξαιρούνται» υπογραμμίζοντας πως θα δημιουργεί και μια βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης σε περιπτώσεις όπου είναι πάρα πολύ μεγάλη η πίεση στους δύο βασικούς δρόμους και κυρίως στην Αμαλίας.

Τέλος πρόσθεσε πως ήδη γίνονται μελέτες και προχωρούν σε μονοδρομήσεις, ενώ συνολικά στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα γίνουν συνολικά 40 πεζοδρομήσεις, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει μονοδρόμηση στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, αλλά και μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση στην πλατεία Αγίας Ειρήνης θα γίνουν και εκεί πεζοδορμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινάει η θεμελίωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού- Προχωράμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χάρη Δούκα στο ΕΡΤNews

Συμπληρώθηκε ήδη ο πρώτος ο χρόνος της θητείας σας και θέλω να ρωτήσω αν είχατε την ευκαιρία, αν είχαμε ένα μαγικό ραβδί να γυρίσουμε πίσω στη μέρα που πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε τον πρώτο δήμο της χώρας, αν θα την ξαναπαίρνατε αυτή την απόφαση, αν το έχετε μετανιώσει τώρα που έχετε μπει στα βαθιά, έχετε δει τα προβλήματα και τις προοπτικές του δήμου;

Δήμαρχος Αθηναίων: Σε καμία περίπτωση δεν το έχω μετανιώσει, το αντίθετο, θα το ξαναέκανα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη, βεβαίως, ευθύνη, αλλά και μεγάλη χαρά και μεγάλη διάθεση για προσφορά για να αλλάξω την πόλη προς το καλύτερο, να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών.

Θέλω να ξεκινήσω με ένα θέμα, το οποίο απασχολεί όλους τους δημότες όλων των δήμων, πολύ περισσότερο την Αθήνα και μιλάω για την καθαριότητα, γιατί εσείς έχετε και πολλά εκατομμύρια επισκέπτες.

Δήμαρχος Αθηναίων: 8 εκατομμύρια είχαμε την προηγούμενη χρονιά και νομίζω φέτος θα έχουμε 10 εκατομμύρια τουρίστες. Ο πρώτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Και νομίζω δείχνει ακριβώς ότι η Αθήνα πια είναι ένας προορισμός που θέλω να είναι βιώσιμος. Και θέλουμε να δίνουμε μια πολύ υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε όσους τον επισκέπτονται.

Συμβαδίζει αυτό με την εικόνα της; Τι βαθμό θα της δίνατε; Είναι καθαρή η Αθήνα από το ένα μέχρι το 10;

Δήμαρχος Αθηναίων: Οι πολίτες αξιολογούν και εμείς πρέπει να τους ακούμε. Η καθαριότητα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στην πόλη συνολικά. Νομίζω ότι βελτιωνόμαστε. Για αυτό είμαι σίγουρος. Να σας δείξω και ένα dashboard που έχω,έναν χάρτη που βλέπουμε την Αθήνα και τα σημεία και τα αιτήματα, και θα δείτε από πέρσι μέχρι φέτος έχει βελτιωθεί κοντά στο 20-30%. Η επίδοση όσον αφορά τα θέματα των αιτημάτων – και έχουν μειωθεί πολύ τα αιτήματα για την καθαριότητα κοντά στο 40% – και αυτό δείχνει ότι βελτιωνόμαστε με πολύ μεγάλη αποδοτικότητα. Να πω,βεβαίως, ότι θα έρθουν και 300 νέοι άνθρωποι να στηρίξουν την προσπάθεια. Θυμίζω ότι έχουμε ένα γηρασμένο εργατικό δυναμικό, πολλά χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις. Μέσος όρος ηλικίας 55 χρόνων. Γι’ αυτό και βάζουμε νέους ανθρώπους. Κοντά στους 300 αναμένουμε το επόμενο διάστημα, και βεβαίως, δουλεύουμε πάρα πολύ με την τεχνολογία.

Έχετε ανανεώσει τον στόλο σας; Καινούργια μηχανήματα.

Δήμαρχος Αθηναίων: Έχουμε ανανεώσει τον στόλο, βάζουμε κάδους που είναι υπόγειοι και είναι κοντά στους 80 – 350 θέλουμε να βάλουμε – και βεβαίως φτιάξαμε κι ένα νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που τι κάνει; Συμπιέζουμε και συμπυκνώνουμε τα σκουπίδια, μειώνουμε στο 50% τον όγκο, με σκοπό να κάνουμε λιγότερα δρομολόγια μέσα στην πόλη, να μειώνουμε άρα την ένταση και την πίεση στην πόλη και ταυτόχρονα να θάβουμε λιγότερο στη Φυλή.

Θέλω να μείνω στην εφαρμογή που είπατε, γιατί πολύς κόσμος δεν την ξέρει, το Novoville, είστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημότες, μπορούν καθημερινά ανά πάσα στιγμή να σας στείλουν παράπονα ή τα μπράβο για ό,τι καλό έχετε κάνει.

Δήμαρχος Αθηναίων: Μόνο παράπονα. Μπράβο δε δεχόμαστε, αλλά πολλές φορές βλέποντας τον κόσμο να το χρησιμοποιεί και να μου το λέει στο δρόμο, χαίρομαι πολύ γιατί βλέπω ότι είναι μια προσπάθεια που έχει πολύ μεγάλη αξία. 300 άτομα στο Δήμο ασχολούνται με αυτή την προσπάθεια να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα αιτήματα γιατί συλλέγουν τα αιτήματα και τα προωθούν στους αντίστοιχους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες και προσπαθούμε να απαντήσουμε και όταν, θα το δείτε και στον πίνακα, έχουμε ξεπεράσει τις 2 μέρες το αίτημα, τότε καλώ εγώ ο ίδιος τη διεύθυνση και τους Αντιδημάρχους να δω γιατί καθυστερούμε τόσο πολύ, δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι μια δουλειά που δείχνει ακριβώς ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στον κόσμο και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά του, βελτιώνοντας στην πράξη την καθημερινότητάτου.

Κάνετε πάντως ένα follow-up στο αίτημα του κάθε δημότη.

Δήμαρχος Αθηναίων: Είναι δύσκολο γιατι σκεφτείτε ότι κάποιος ας πούμε, σου στέλνει ένα μήνυμα και σου λέει για τη δημοτική αστυνομία, «είναι κάποιοι και με έχουν κλείσει». Και μπορεί να έχουμε πάει και να έχει λυθεί το πρόβλημα, άρα σε άλλες περιπτώσεις είναι τα αιτήματα αρκετά πιο δύσκολα. Δηλαδή, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Το περίφημο θέμα της αρμοδιότητας. Παρ’ όλα αυτά παλεύουμε να τα λύσουμε, κάνουμε πάντα folllow-up και 2 φορές το χρόνο, μαζεύουμε τους χειριστές και τους εξηγούμε ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να συνομιλούν με τους πολίτες και να προσπαθούν να είναι όσο περισσότερο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.

Να πάμε στο πράσινο που είναι βασικό για την Αθήνα, τόσο πυκνοκατοικημένη, και το ζητάει ο κόσμος. Εσείς είχατε πει ότι για σας το πράσινο δεν είναι εργολαβία, είναι έργο ζωής. Πόσο πράσινο, πόσο έχει πρασινίσει η Αθήνα ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Δήμαρχος Αθηναίων: Είχαμε βάλει και κάποιους ποσοτικούς δείκτες και είχαμε πει 5000 δένδρα τον χρόνο, 25.000 την πενταετία, το 5000 δέντρα τον χρόνο το πετύχαμε. Κάναμε 5000 νέες δενδροφυτεύσεις και μάλιστα και 4 υπεραιωνόβιες ελιές. Τοποθετήσαμε σε σημαντικά σημεία στην Αθήνα, μνημεία της φύσης 700 χρόνων, μνημεία της φύσης που πήραμε από άλλες περιοχές και τις μεταφυτεύσαμε εδώ στην Αθήνα για να τις διασώσουμε. Και νομίζω ότι είμαστε σε μια διαδικασία που προχωράμε πολύ γρήγορα με το θέμα αυτό. Φτιάξαμε ένα μικροδάσος. Το πρώτο μικροδάσος στην Ελλάδα, στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης,στην Κυψέλη. Σε μια περιοχή στην Αλεπότρυπα, όπου κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης σε μια μικρή περιοχή για να αλλάξουμε το μικροκλίμα και είναι αυτη η συζητηση συνέχεια για τη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας. Δηλαδή, βάζουμε παντού δέντρα, δημιουργούμε σκιάσεις, αλλάζουμε το μικροκλίμα και προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε ανάσες δροσιάς στην πόλη, και βεβαίως είναι και το μεγάλο έργο τηςδιπλής ανάπλασης, που θα φτιάξουμε πάρα πολλούς χώρους πρασίνου, έναν νέο πνεύμονα πρασίνου, μιάμιση φορά όσο ο Εθνικός Κήπος, σε ενάμισι χιλιόμετρο από εδώ που καθόμαστε, στον Βοτανικό.

Μου δίνετε τώρα πάσα για ένα πολύ μεγάλο έργο. Δεν μπορούμε να μην το συζητήσουμε το γήπεδο του Παναθηναϊκού που συνδέεται με τη διπλή ανάπλαση. Έχει τελειώσει η εκσκαφή, μπήκαν μπροστά οι μπουλντόζες, ξεκινάει το γήπεδο.

Δήμαρχος Αθηναίων: Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε πάει και δείχναμε τις εικόνες. Και ήταν μια εικόνα πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπήρχαν μπουλντόζες, υπήρχαν λόφοι σκουπιδιών 8 και 10 μέτρων, και αν πάτε σήμερα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Θα δείτε ότι έχουν προχωρήσει κατά 90% η απορρύπανση και ο καθαρισμός, έχει γίνει η εκσκαφή και στους 2 χώρους, και στο γήπεδο το ποδοσφαιρικό του Παναθηναϊκού και στου Ερασιτέχνη, ξεκινάει η θεμελίωση στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα προχωρήσει και του Ερασιτέχνη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είμαστε σε ευθεία γραμμή και προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα και βεβαίως να πω κάτι που με εντυπωσιάζει, είναι ότι στο γήπεδο αυτό, από τις κερκίδες του, όποιος βλέπει τον ποδοσφαιρικό αγώνα ταυτόχρονα μπορεί να δει την Ακρόπολη. Είναι σε ένα σημείο που έχει αυτή την μοναδική δυνατότητα και βεβαίως σωστά το είπατε. Οι δύο αυτοί χώροι, που είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο και το γήπεδο του Ερασιτέχνη, είναι οι καταλύτες για να μπορέσουμε μια συνολική περιοχή να την ανατάξουμε. Θα γίνουν πολύ όμορφοι χώροι πρασίνου. Θα φτιαχτούν θεμελιώδεις υποδομές, δίκτυα ομβρίων υδάτων. Θα φτιαχτούν δρόμοι, η Ιερά Οδός, ποδηλατόδρομος. Και αυτό ακριβώς, μια υποβαθμισμένη περιοχή θα γίνει μια περιοχή-στολίδι, μια νέα, μικρή πόλη, δίπλα από το Κέντρο της Αθήνας.

Θα πάει χέρι χέρι αυτή η ανάπλαση και με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας; Θα ολοκληρωθεί πρώτα το γήπεδο και μετά θα ασχοληθείτε με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας; Και αν θα πέσει το παλιό γήπεδο, γιατί υπάρχουν πολλές φωνές και από τους κατοίκους ότι ίσως πρέπει να μείνει σαν μουσείο ένα κομμάτι.

Δήμαρχος Αθηναίων: Να πούμε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί όλο το κομμάτι του Βοτανικού, που μιλάμε ότι είναι μια επένδυση που προσεγγίζει συνολικά, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια γύρω γύρω, τα 600 εκατομμύρια. Και σκεφτείτε ότι αυτό το τεράστιο έργο της ανάπλασης, το κάνει ο Δήμος. Το λέω γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας δήμος αναλαμβάνει ένα τόσο μεγάλο έργο. Δεν είναι όπως το Ελληνικό που το κάνει μια ιδιωτική εταιρεία, το τρέχουμε όλοι εμείς. Και όταν ολοκληρωθεί ο Βοτανικός, θα πάμε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και εκεί λέει το Προεδρικό Διάταγμα, ότι θα γκρεμίσουμε την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θα φτιάξουμε ένα γήπεδο του Παναθηναϊκού, πάρκο και από κάτω πάρκινγκ. Λέω όμως εγώ, ότι έχει μια μεγάλη αξία να κρατηθεί μια κερκίδα, η Θύρα 13. Έστω και αν αυτό πρέπει να γίνει με ένα καλλιτεχνικό τρόπο γιατί το Προεδρικό Διάταγμα λέει γκρέμισμα. Να την ξαναφτιάξουμε με κάποιον καλλιτέχνη για να φαίνεται ζωντανή η ιστορία σε όλους τους ανθρώπους, μιας και θα υπάρχει και το μουσείο του Παναθηναϊκού, και να βλέπουμε όλοι που έπαιζε παλιά ο Δομάζος και όλα τα πολύ μεγάλα αστέρια του παρελθόντος.

Θέλω σε αυτή τη συζήτηση να βάλουμε μέσα και τουςδημότες της Αθήνας, τους κατοίκους. Έχουμε συγκεντρώσει απόψεις, πολλές απόψεις αλλά και παράπονα για το Δήμο της Αθήνας, να τα ακούσουμε μαζί με το Δήμαρχο και να τα σχολιάσουμε μετά.

Πολλά είπαν οι δημότες, η γενική αίσθηση νομίζω όμως ότι είναι καλή. Αναγνωρίζεται η προσπάθεια.

Δήμαρχος Αθηναίων: Σημαντικό, παλεύουμε πολύ και το αναγνωρίζουν και οι δημότες. Βεβαίως και πολλά θέματα τα οποία ακούμε πολύ μεγάλη προσοχή και προσπαθούμε να διορθώσουμε.

Θέλω να πάμε στη Βασιλίσσης Όλγας, γιατί ήταν σύνθημά σας αυτό, ότι αν γίνετε δήμαρχος, η Βασιλίσσης Όλγας θα δοθεί στην κυκλοφορία. Τελειώνει η ανάπλαση, τι θα γίνει;

Δήμαρχος Αθηναίων: Να πω ότι αφιερώσαμε και ένα δημοτικό συμβούλιο που ήρθε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας της ανάπλασης, στην οποία δεν συμμετέχουμε, όπως ξέρετε, για να μας ενημερώσει για τα έργα και μας ενημέρωσε ότι θα παραδοθεί στον δήμο το Μάρτιο φέτος και όχι μόνο αυτό, αλλά θα έχει και δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, όπου θα μπορεί να χρησιμοποιείται. Έτσι κι αλλιώς η προδιαγραφή είναι να υπάρχει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας,και το λέω γιατί αμέσως μετά την εκλογή μου, μια μεγάλη σύγκρουση, σε πολλά εισαγωγικά, ότι δεν είναι δυνατόν ένας πεζόδρομος και να λέει ο δήμαρχος ότι θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Να ενημερώσουμε λοιπόν πάλι, ότι δεν υπάρχει ποτέ απόφαση, προεδρικό διάταγμα, υπουργική απόφαση, οτιδήποτε, που να δείχνει ότι είναι απόλυτος πεζόδρομος, άρα θα πρέπει να υπάρχει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Όπως και προβλέπεται από τον ανάδοχο και έτσι και θα παραδοθεί. Άλλωστε το είχαν ήδη συμφωνήσει για να μπορούν να πηγαίνουν κάτοικοι, με εξαίρεση – είτε στο χώρο του τένις, είτε στην Αίγλη που επαναλειτουργεί και στο Ζάππειο – άρα δεν υπάρχουν πολίτες που εξαιρούνται και πολίτες που δεν εξαιρούνται. Όλοι λοιπόν, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, για να δημιουργηθεί μια βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης σε περιπτώσεις όπου είναι πάρα πολύ μεγάλη η πίεση στους 2 βασικούς δρόμους, κυρίως στην Αμαλίας αλλά και πάνω.

Θα προχωρήσετε και σε κάποιες άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσει,ς είναι στα πλάνα σας κάποια μελέτη για μονοδρομήσεις;

Δήμαρχος Αθηναίων: Βεβαίως. Μελετάμε και προχωράμε σε μονοδρομήσεις σε συγκεκριμένους δρόμους. Μια δουλειά που κάνουμε ήδη, είναι για τον Λυκαβηττό. Να υπάρξει μονόδρομος στον περιφερειακό, αλλά και πεζοδρομήσεις, έχουμε ξεκινήσει τώρα με αναπλάσεις στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και μόλις ολοκληρώσουμε – βρήκαμε και κάποια αρχαία – μόλις ολοκληρώσουμε θα κάνουμε και εκεί πεζοδρομήσεις. 40 πεζοδρομήσεις θα γίνουν τα επόμενα 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει τις μελέτες, έχουμε κάνει τη χαρτογράφηση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωράμε δρόμο- δρόμο. Έτσι είναι, σε όλη την Ευρώπη. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει να είναι βασικά ανθρωποκεντρικό και όχι αυτοκινητοκεντρικό. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μέσα μαζικής μεταφοράς. Χρειαζόμαστε να προχωρήσει το μετρό με τη γραμμή 4. Επειδή όμως θα καθυστερήσει το μέτρο, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους με δημοτική ίσως συγκοινωνία, για να δώσουμε όλες εκείνες τις δυνατότητες, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να αφήσουν το αμάξι και να χρησιμοποιήσουν τα πόδια,το ποδήλατο, τα λεωφορεία και το μετρό.

Η δημοτική συγκοινωνία πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;

Δήμαρχος Αθηναίων: Έχουμε παράπονα, δεν είναι βέβαια και τα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ξέρετε, δική μας αρμοδιότητα, αλλά καταφέραμε σε συνεργασία με το Υπουργείο και βάλαμε 100 νέα λεωφορεία ηλεκτρικά, άλλα 100 φυσικού αερίου και υπάρχει και άλλη μια παραγγελία για άλλα 120 για να ενισχύσουμε πάρα πολύ τον στόλο της συγκοινωνίας. Δεν φτάνει όμως αυτό, γιατί ακριβώς επειδή η γραμμή 4 θα αργήσει και επειδή υπάρχουν περιοχές οι οποίες δε συνδέονται στην πραγματικότητα, ούτε με συγκοινωνία, ούτε με μετρό, εκεί ακριβώς κάνουμε μια προσπάθεια μέσα από μία εξειδικευμένη μελέτη, να συνδέσουμε δημοτική συγκοινωνία. Δεν έχει η Αθήνα δημοτική συγκοινωνία. Είναι ένας από τους στόχους μας.

Να σας πάω σε δύσκολες περιοχές, πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας. Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας. Το ακούσαμε και στο βίντεο από έναν κάτοικο της Κυψέλης. Άγιος Παύλος, πλατεία Αττικής. Είχατε πει ότι θα ενισχύσετε τις περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας, τι πλάνο υπάρχει γι’ αυτές τις περιοχές;

Δήμαρχος Αθηναίων: Υπάρχει το Μνημόνιο Συνεργασίας και τα μικτά κλιμάκια, Ελληνική και Δημοτική Αστυνομία, τα οποία κάνουν περιπολίες. Νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια συστηματική για να σπάσουμε το αίσθημα του φόβου. Είναι αρκετό; Όχι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το εξής, ότι είναι μια πόλη που έχει ανισότητες, που έχει πολλές δομές τοξικοεξαρτημένων, ανθρώπων που χρειάζονται και αυτοί μια υποστήριξη, που χρειάζονται θεραπεία, που χρειάζονται επιπλέον κοινωνικές δομές, επιπλέον κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και η γειτονιά. Η πόλη πρέπει να αναπνεύσει. Γι’ αυτό και εδώ υπάρχει μια χρυσή ισορροπία.Ποια είναι αυτή; Σημαίνει να μπορέσουμε να βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους – όλους ομως – σε δομές, να μην είναι στο δρόμο, για να έχουν αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα να μπορούν και οι πολίτες να μην φοβούνται να κυκλοφορούν τα βράδια. Εμείς λοιπόν, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση – εκτός από το κομμάτι των μικτών κλιμακίων που γυρνούν με την Δημοτική Αστυνομία – στον φωτισμό, φωτίζουμε πλατείες και πάρκα. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της ζωντάνιας των περιοχών αυτών, δηλαδή ακόμα και σε αυτές τις περιοχές, Άγιο Παντελεήμωνα, Άγιο Παύλο, κάνουμε συνέχεια εκδηλώσεις, κάναμε και τα Χριστούγεννα θα κάνουμε και πάρα πολλές με το Athens Festival. Γιατί λέμε συνέχεια ότι μια πλατεία πρέπει να είναι καθαρή, φωτεινή και ζωντανή. Αν συμβαίνουν και τα 3 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Και βεβαίως εδώ υπάρχει και μια πολύ μεγάλη φόρτιση από τις δομές και τους ανθρώπους που έχουν το πρόβλημα με τους τοξικοεξαρτημένους και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Και εδώ, χρειαζόμαστε βοήθεια από την πολιτεία. Είχαμε και ένα ψήφισμα όπου ζητάμε στην πραγματικότητα μια επιπλέον στήριξη και μια λογική αποκέντρωσης. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή της Αθήνας να συγκεντρώνονται όλες οι δομές μαζί, διότι όπως καταλαβαίνετε, η πίεση με τους πολίτες είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Είπατε για συνεργασία, αλλά θέλω να σας πάω στη μητροπολιτικότητα γιατί τι γίνεται, πολλοί κάτοικοι και δημότες συγχέουν τις αρμοδιότητες που έχει ο δήμος, σας πιστώνουν κάποια αρμόδια αρνητικά, για τα οποία δεν είστε εσείς αρμόδιοι όποτε θα θέλατε να προχωρήσει αυτό το θέμα; Είναι πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης αυτό της μητροπολιτικότητας.

Δήμαρχος Αθηναίων: Είναι πάγιο αίτημα και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει και είναι και ένας λόγος που δεν προχωρούν τα πράγματα. Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται με το Γουδί, όπου είναι 3 δήμοι που συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά οι δήμαρχοι μεταξύ μας, αλλά υπάρχει ένα τρελό μπέρδεμα και έτσι μια πολύ ωραία περιοχή με πολύ μεγάλες δυνατότητες το πάρκο εκεί, παραμένει πάντα σε απραξία. Αυτή είναι η αλήθεια. Και γι’ αυτό λέμε, ότι εμείς ζητάμε πόρους και αρμοδιότητες. Όχι σκέτο, αρμοδιότητες, προσοχή!Πόρους και αρμοδιότητες, για να μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία θέλουν οι πολίτες. Και να πω και κάτι άλλο. Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχει πόρους και αρμοδιότητες. Γιατί θυμάμαι όταν μπλέξαμε με τα μνημόνια, η τρόικα έλεγε ότι ένας λόγος που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία είναι ο υδροκεφαλισμός. Το υδροκέφαλο κράτος, η υπερσυγκέντρωση που δημιούργησε πελατειασμό και σε πολλά άλλα θέματα διαφθορά και διαπλοκή. Ενώ στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης σου λέει ο πολίτης – όπως ακούσαμε – «Δήμαρχε, το πεζοδρόμιο, τα φώτα, η καθαριότητα». Περιμένει να έρθεις να το τελειώσεις κι αν δεν το τελειώσεις, έχεις κόστος. Γι’ αυτό και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μεταφέρονται ακριβώς οι δυνατότητες στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης για να είναι και πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Γίνεται μια πλημμύρα και θέλουμε να έχουμε τους μηχανισμούς να προχωρήσουμε. Δεν είναι δυνατόν στον Δήμο της Αθήνας μόλις το 20% των δρόμων να έχουν φρεάτια και το υπόλοιπο 80% να μην έχει καν δίκτυα ομβρίων υδάτων. Άρα, θέλουμε να προχωράμε με έργα υποδομών, για να μπορούμε όταν συμβαίνει κάτι – εγώ αυτό τουλάχιστον θέλω και πάρα πολλοί δήμαρχοι που το συζητάμε – να μην ψάχνουμε να πούμε ότι δεν φταίμε εμείς, είναι ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης. Να λέμε το σημειώσαμε και προχωράμε να το υλοποιήσουμε.

Με οδηγείτε με αυτά που μου λέτε στην πολιτική προστασία. Πόσο θωρακισμένη είναι η Αθήνα; Γιατί παλιότερα είχαμε δει εικόνες πολύ δύσκολες, με τους κατοίκους να παρασύρονται από νερά από πλημμύρες. Είναι θωρακισμένη τώρα η Αθήνα, έχετε προχωρήσει εκεί σε κάποια έργα;

Δήμαρχος Αθηναίων: Δεν είναι θωρακισμένη. Δεν είναι κοινό μυστικό, είναι επιστημονικά τεκμήρια που αποτύπωνουν ακριβώς ότι μόλις το 20% των δρόμων έχουν δίκτυα ομβρίων υδάτων και αυτά έχουν φτιαχτεί πάρα πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα, κάναμε μια αποτύπωση και είδαμε τα – ας το πούμε έτσι – 200 σημεία που είναι τα περισσότερο επικίνδυνα πλημμυρικά. Και είδαμε και κάτι άλλο. Τα σημεία αυτά είναι ακριβώς πάνω από μπαζωμένα ρέματα, που δείχνει αυτό στην πραγματικότητα, ότι το νερό έχει μνήμη. Το νερό της βροχής έχει μνήμη και πηγαίνει εκεί και συγκεντρώνεται εκεί που παλαιότερα υπήρχε ρέμα που κακώς τα μπαζώσαμε. Δίνουμε λοιπόν πολύ μεγάλη μάχη για τα σημεία αυτά στα οποία ακόμα δεν έχει πάει τσιμέντο, να μην πάει ποτέ και βεβαίως σε 2 περιοχές από αυτές, όπως είναι η Ριζούπολη και ο Κολωνός, που είναι συγκεντρωμένα πάρα πολλά δύσκολα σημεία, προχωράμε – έστω και κατ εξαίρεση εμείς σαν δήμος – σε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Θα προκηρύξουμε μια πολύ μεγάλη μελέτη για τη θωράκιση, προχωράμε ήδη τα έργα αυτά, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά και μεγαλύτερη συνεργασία.

Να σας πάω στα σχολεία γιατί οι δήμοι έχουν αναλάβει και το κτιριακό και ακούσαμε από τους δημότες κάποια παράπονα.

Δήμαρχος Αθηναίων: Καλά, στα σχολεία η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. 400 περίπου στην Αθήνα είναι πάρα πολύ παλιά. Σε 170 έχουμε μπει και έχουμε κάνει σημαντικές επιδιορθώσεις, σε άλλα δεν έχουμε μπορέσει. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα και επιπλέον χρήματα – απ’ όπου μπορούμε βρίσκουμε χρηματοροές και προγράμματα – για να μπορέσουμε να τα επισκευάσουμε. Για μένα είναι τόσο σημαντικό τα σχολεία, όσο και το πράσινο, όπως το είπαμε και προεκλογικά. Και τώρα βάλαμε σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», τα βάζουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Θέλω -ας το πούμε έτσι – όταν ολοκληρωθεί η δημαρχιακή μου θητεία, αυτό να είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ότι σουλούπωσα την κατάσταση με τα σχολεία και ότι έφτιαξα και 1-2, θέλω να πιστεύω 2, νέες μεγάλες σχολικές κτιριακές καταστάσεις.

Έχετε προχωρήσει σε αυτό; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

Δήμαρχος Αθηναίων: Έχουμε βρει 2 χώρους. Υπάρχουν οι άδειες, μιλάμε με το Υπουργείο. Και η Αθήνα νομίζω ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κύμα ριζικής ανακαίνισης των υπαρχόντων σχολείων και νέα σχολικά συγκροτήματα, διαφορετικά θα είμαστε μονίμως σε μια συνθήκη πάρα πολύ δύσκολη. Σκεφτείτε ότι υπάρχει προσχολική εκπαίδευση που είναι σε κοντέινερ. Το ξέρουμε όλοι, άρα χρειαζόμαστε νέα κτιριακά συγκροτήματα όσο γίνεται γρηγορότερα. Μέχρι τότε, πολύ σημαντικό, να σουλουπώνουμε και όπου μπορούμε να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες.

Άρα θεωρείτε ότι αυτό έχει προτεραιοποίηση μέχρι το τέλος της θητείας σας.

Δήμαρχος Αθηναίων: Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα και νομίζω ότι είναι κάτι που το ξέρουν όλοι οι γονείς. Έχουμε συνέχεια συναντήσεις με γονείς, πάω και εγώ στα σχολεία, πάρα πολλές φορές. Είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη χαρά. Φτιάχνεις, μικροεπισκευάζεις και βλέπεις να σου στέλνουν μηνύματα τα παιδιά, μου στέλνουν γράμματα, ότι «Δήμαρχε, έχουμε αυτά τα παράπονα». Μετά, «Δήμαρχε,σε ευχαριστούμε που το έφτιαξες».

Ερχόμαστε πάλι στην επικοινωνία του Δημάρχου. Με το δημότη, με τα παιδιά μιλήσαμε για την εφαρμογή αυτή, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με το δημότη.

Δήμαρχος Αθηναίων: Και τα παιδιά είναι το μέλλον και περνούν πάρα πολλές ώρες στα σχολεία, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να βοηθήσουμε, είναι και στις προτεραιότητές μου, είναι και στις προτεραιότητες, νομίζω,του Υπουργείου και θα παλέψουμε πάρα πολύ.

Είστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημότες, Δήμαρχε, η οθόνη είναι εδώ στο γραφείο σας, πάμε να τη δούμε.

Δήμαρχος Αθηναίων: Είναι μια οθόνη που παρακολουθώ τα αιτήματα των δημοτών σε κάθε δημοτική κοινότητα, και στις 7 και για όλα τα θέματα. Από τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Καθαριότητας, Ηλεκτρολογικό, Οδοποιία, Πράσινο. Άρα, μπορώ να δω ποια αντιδημαρχία πηγαίνει καλά και ποια όχι. Όταν υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα, σημαίνει ότι κάτι “τσιμπάει”, κάτι έχει μια μεγαλύτερη δυσκολία, μα το καλύτερο, ο πιο σημαντικός δείκτης είναι ο μέσος όρος διεκπεραίωσης. Προσέξτε, είμαστε Ιανουάριο και έχουμε ήδη 18.000 αιτήματα από αυτά, κοντά στα 11.000 τα έχουμε απαντήσει και κοντά στα 6000 είναι σε εξέλιξη. Από τα 18.000, τα 8.500 είναι Δημοτική Αστυνομία. Τα 4.500 είναι καθαριότητα, ανακύκλωση και τα 1.700 ηλεκτρολογικό, δηλαδή, ότι «χάλασε η λάμπα Δήμαρχε, κάτι συμβαίνει με τη λάμπα». Και περίπου 1.600 – 1.700 είναι οδοποιία, που είναι ακριβώς θέματα που σχετίζονται με τα πεζοδρόμια.

Έχουμε θέματα για την κυκλοφορία, φαντάζομαι αιτήματα να παρέμβει η Δημοτική Αστυνομία;

Δήμαρχος Αθηναίων: Πάρα πολλά αιτήματα να παρέμβει γιατί είναι διπλοπαρκαρισμένα, είναι σε ράμπες, γράφουμε, παίρνουμε πινακίδες. Και δε σβήνουμε. Όσο κι αν στεναχωρούμε, διότι πρέπει να μπει μια τάξη, διότι πρέπει ακριβώς εκεί που λέει 8.600 αυτό να μειωθεί και οι συμπολίτες μας να έχουν μια κοινωνική συμπεριφορά σωστή. Και ένα τρίτο πολυ σημαντικό είναι ο χρόνος διεκπεραίωσης. Είμαστε στις 2 ημέρες, είναι καλό, όταν είναι στις 4 μέρες κάνουμε αμέσως σύσκεψη, για να δούμε γιατί καθυστερούμε. Πέρσι είχαμε 185.000 αιτήματα. Φέτος, ήδη τον πρώτο μήνα είχαμε 18.000, άρα φέτος θα το ξεπεράσουμε και είναι ακριβώς μια προσπάθεια να έχουμε άμεση σχέση και απόκριση με τον πολίτη. Βάλαμε και μια νέα εφαρμογή. Ποια είναι αυτή; Κάνουμε δημοψηφίσματα. Δηλαδή, για παράδειγμα, πήραμε μία απόφαση να ενταχθεί ο Δήμος τηςΑθήνας σε μία σύμπραξη που έχει να κάνει, με το να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα. Μέχρι το 2050 να χρησιμοποιούμε μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα. Και ρωτήσαμε τους πολίτες, «τι θα λέγατε αν ο Δήμος τηςΑθήνας ήθελε να γίνει κλιματικά ουδέτερος μέχρι το 2050 και πώς βλέπετε ότι μπορεί αυτό να συμβεί». Με βάση τις αποκρίσεις τους, περάσαμε απόφαση στο ΔημοτικόΣυμβούλιο. Συμμετείχαν 2000 άτομα. Είναι πολύ δυνατή εφαρμογή. Την πιστεύουμε πολύ και την προωθούμε. Και ακριβώς αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στην εφαρμογή, είναι και τα μέλη που τους καλούμε στα δημοψηφίσματα. Τοπικά δημοψηφίσματα, για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είχατε πει ότι θα είστε Δήμαρχος όλων, οπότε τους βλέπετε όλους. Ήθελα να ρωτήσω αυτό, μπορεί κάποιος να σας δει αν θέλει να κλείσει ένα ραντεβού, να έρθει να σας δει;

Δήμαρχος Αθηναίων: Μπορεί να με δει, αλλά το λέω συνέχεια ότι θέλω να περνάω 1-2 ώρες τη μέρα στον δρόμο. Έξω να μιλάω με τους πολίτες. Και το λέω συνέχεια και στους συνεργάτες μου. Αν θέλουν κάποια ραντεβού, καλύτερα θα είναι στις γειτονιές, με κάποιους ανθρώπους. Δεν μου αρέσει να κλείνομαι εδώ και να βλέπω από το παράθυρο τους δρόμους. Θέλω να περπατάω για να καταλαβαίνω και εγώ ίδιος και να ακούω, για να έχω αίσθηση. Και μια ακόμα πολύ ωραία εφαρμογή είναι αυτή με τα δέντρα. Γιατί μου έλεγαν «Δήμαρχε, εσύ μας είπες 5000 δέντρα και εμείς πού ξέρουμε ότι όντως φυτεύεις»; Και φτιάξαμε μια εφαρμογή όπου φαίνεται σε ποια περιοχή φυτέψαμε και τι είδος δέντρου. Ο συνολικός αριθμός. Οι 10 τελευταίες δενδροφυτεύσεις έγιναν εκεί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, 27/1 και 25/1 στην 6η δημοτική κοινότητα και μετά στη Σίνα και στην 1η δημοτική κοινότητα και στην Πλατεία Αττικής. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην 6η κοινότητα, γιατί ακριβώς θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε κοντά σε ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ακούσαμε και κάποια αιτήματα πολιτών για περισσότερες παιδικές χαρές. Εσείς πρόσφατα έχετε εγκαινιάσει και μια στου Γκύζη.

Δήμαρχος Αθηναίων: 2 παραδώσαμε. 2 ολοκαίνουριες παιδικές χαρές. Κάνουμε πολύ μεγάλα έργα συντήρησης και παραδίδουμε 13 και ανακατασκευάζουμε 11. Στο τέλος του 2025 θα δώσουμε πάνω από 20 παιδικές χαρές που θα είναι με τα καλύτερα χαρακτηριστικά, πιστοποιημένες. Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα για τα παιδιά και όπως και με τα σχολεία και αυτό είναι κάτι που δίνει πολύ μεγάλη χαρά συνολικά στη γειτονιά. Όταν ανοίγεις μια παιδική χαρά έρχονται όλοι και σου λένε πόσο πολύ σημαντικό είναι. Και γι’ αυτό και όπως έρχεται κάποιος και σου λέει τι είναι πολύ σημαντικό να κάνεις, που να έχει μικρό κόστος, λέω «παιδικές χαρές». Περισσότερο κόστος, να βοηθήσουμε ένα σχολείο.

Και πάω και στα δημοτικά ιατρεία. Έχετε ένα δυνατό δίκτυο δημοτικών ιατρείων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακούσαμε όμως ότι στο Παγκράτι, τα τελευταία χρόνια έφυγε από εκεί.

Δήμαρχος Αθηναίων: Είναι ένα δημοτικό ιατρείο που υπήρχε πριν αρκετά χρόνια. Νομίζω επί Καμίνη σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά έχουμε και στις 7 κοινότητες, δημοτικά ιατρεία και τα 6 είναι πολυδύναμα. Αυτό σημαίνει, δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους, στην πράξη στην Αθήνα, πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και ταυτόχρονα προληπτικοί έλεγχοι, με πολύ δυνατές υπηρεσίες, ακόμα και ιατρεία διακοπής καπνίσματος, ακόμα και ιατρεία μνήμης, και νομίζω ότι είναι μια υπηρεσία που δείχνει ακριβώς το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου. Επιλέγουμε και χρηματοδοτούμε αυτή την υπηρεσία, τη θεωρούμε πάρα πολύ σπουδαία και γενικά το κοινωνικό ζήτημα. Σκεφτείτε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που παρότι έχει πλούτο λόγω του τουρισμού, έχει και πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα φτώχειας. Γι’ αυτό και – για παράδειγμα – φτιάξαμε ένα Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας και μηδενίζουμε τα τέλη στους συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα να βρουν χρήματα να ζεστάνουν το σπίτι τους. Αλλά όχι μόνο αυτό. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο κοινωνικό μας παντοπωλείο, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στις κοινωνικές μας υπηρεσίες. 1.700 παιδιά τα οποία υποστηρίζουμε κάθε μέρα. Σε 1.400 από αυτά, δώσαμε και σχολικά είδη. Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, για να μη γίνει η Αθήνα μια πόλη των ανισοτήτων.

Συνέντευξη: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος