Τόμας Μπότσεκ: Να προστατευθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τετάρτη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, του ειδικού εκπροσώπου για το προσφυγικό Τόμας Μπότσεκ (Tomas Bocek).

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 7 με 11 Μαρτίου, και όπως ο ίδιος ο κ. Μπότσεκ εξηγεί στην έκθεσή του, στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.

Εκφράζει ανησυχία για κακομεταχείριση των προσφύγων

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΣτΕ εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε.

Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ζητάει να προστατευθούν ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά

Ο κ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.

Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Προτείνει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων

Ζητά επίσης να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου»

Καλεί το ΣτΕ να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση πόρων (πχ χορηγίες ΕΟΧ και Νορβηγίας) προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την οικοδόμηση πρόσθετων καταλυμάτων, καθώς και άλλων αναγκών όπως διερμηνεία, ενημέρωση και υποστήριξη από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες.

Συνιστά στο ΣτΕ να εκδώσει πρόσκληση και ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του εκτός ΕΕ, να ανοιχθούν κάνοντας πρόσφορες και συμβάλλοντας στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος