«Το Βρέξιμο του Γαμπρού»: Το Έθιμο του Αϊ-Γιάννη με παράδοση 300 Ετών

Μετά τα Θεοφάνεια, κάθε χρόνο, στην Αγχίαλο και άλλες περιοχές με ρίζες από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αναβιώνει το έθιμο του «βρεξίματος του γαμπρού». Μια δοκιμασία γεμάτη κέφι, μουσική και παράδοση, που κρατά ζωντανή την ιστορία της περιοχής εδώ και τρεις αιώνες.

Οι νιόπαντροι της προηγούμενης χρονιάς πρωταγωνιστούν στο έθιμο. Ο γαμπρός, συνοδευόμενος από τον κουμπάρο και παραδοσιακά όργανα, οδηγείται στην κεντρική πλατεία, όπου οι φίλοι και συγγενείς τον βρέχουν με κρύο νερό. Το τελετουργικό συμβολίζει τον εξαγνισμό από τον ελεύθερο βίο και την προετοιμασία για την πιο απαιτητική, αλλά και όμορφη έγγαμη ζωή.

Η νύφη παρακολουθεί τη διαδικασία, ενώ οι παρευρισκόμενοι τονίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης που υπήρχε στις παλιότερες κοινωνίες. Το έθιμο δεν σταματά εκεί, καθώς ακολουθεί γλέντι με κρασί, φαγητό και χορό. Ιδιαίτερη σημασία έχει η λευκή πετσέτα που προσφέρεται από τη μητέρα του γαμπρού, σύμβολο της τέχνης και της φροντίδας της για τα προικιά του γιου της.

Ο Σταύρος Ιωάννου, που παντρεύτηκε στην περιοχή πριν από έναν χρόνο, συμμετείχε φέτος στην αναβίωση, δηλώνοντας χαρούμενος για την εμπειρία. Όπως αναφέρουν οι τοπικοί εκπρόσωποι, το έθιμο ενώνει την κοινότητα και διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά, περνώντας από γενιά σε γενιά.

Μπορεί να φαίνεται μια «σκληρή δοκιμασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ντόπιοι, αλλά είναι γεμάτη γέλια, χαμόγελα και το μήνυμα ότι η παράδοση μπορεί να γίνει οδηγός για το μέλλον.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος