Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν στην παραλαβή του 5ου F-16 Viper – Αναβαθμίζονται 77 μαχητικά

Καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει ραγδαία τους τόνους, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει μήνυμα ισχύος από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, απ’ όπου και απογειώθηκε το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα. Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Kάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ όπου αναβαθμίζονται ακόμα 77 μαχητικά και ανέδειξε την ελληνική υπεροπλία στον ουρανό του Αιγαίου.

«Με τα αεροσκάφη Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί,  ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Καταπέλτης ξανά κατά της Άγκυρας ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, έκανε λόγο για εξωφρενικές δηλώσεις Ερντογάν, ενώ εξαπέλυσε βολές για την τακτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αυτό που έχουμε δει είναι μια Τουρκία που απειλεί μια άλλη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία. Οπότε στο μυαλό μου θα ήταν προβληματικό να πουλήσουμε στρατιωτικό υλικό όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και όταν εκδηλώνει ξεκάθαρα ξανά και ξανά κάποιες από τις προθέσεις της», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Αμερικανικής Γερουσίας.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα των F-35 έχει κλείσει οριστικά για την Τουρκία.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την καταλληλότητα της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35. Είναι μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα οδηγήσουμε σταδιακά τα στοιχεία αυτού του προγράμματος προς το τέλος», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Αναμένουμε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία, εφόσον υπάρχει αυτή η προκλητική ρητορικής, εφόσον υπάρχει ο αναθεωρητισμός εναντίον της Ελλάδας και της Κύρου να εξοπλιστεί», σημείωσε ο υπουργός  Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Τη σύμπλευση με τη Νότιο Αφρική στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου ανέδειξε από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Νίκος Δένδιας.

«Οι σχέσεις μας βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, όπως επίσης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω δημόσια για την υποστήριξη στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-26», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης υποστήριξης για την ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγχρόνως βρίσκει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με μέλη της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας που ζουν στη χώρα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Πιέρρος Τζανετάκος

Το χρονοδιάγραμμα του εξοπλιστικού προγράμματος της ΠΑ

Είδαμε το 5ο F-16 Viper στην Τανάγρα αλλά τις επόμενες ημέρες και το 6ο Viper θα πετάξει για την Κρήτη.

Στόχος της ΕΑΒ είναι μέσα στο 2023 να δημιουργηθεί μια πλήρης πολεμική μοίρα με F-16 Viper.

Μέσα στο χρόνο άλλα 15 αεροσκάφη θα προστεθούν σ’ αυτά που αποδίδονται στην αεροπορία.

Πέρα από τα F-16, στις 31 Ιανουαρίου – καιρού επιτρέποντος – θα τροχοδρομήσει στην Τανάγρα το 11ο Rafale και στις 12 Φεβρουαρίου το 12ο.

Το πρόγραμμα των γαλλικών αεροσκαφών τηρείται κατά γράμμα. Εντός του έτους θ’ ανέβει ο αριθμός των Rafale στα 18 και το 2024 με την άφιξη 6 επιπλέον θα φτάσει στα 24.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει τη λεγόμενη «ποιοτική διαφορά» στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Όλα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το καθένα έχει τα δικά του «κρυφά χαρίσματα». F-16 & Rafale ανιχνεύουν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις εναέριους, επίγειους και θαλάσσιους στόχους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ίσως όπλο που βοηθά κάθε ιπτάμενο να στοχοποιήσει από αποστάσεις.

Τα όπλα που έχουν επιλεγεί κάνουν τη διαφορά. Οι πύραυλοι Meteor για τα Rafale είναι ένας «άσσος» διότι σε πραγματικές συνθήκες μάχης δημιουργούν «συνθήκες απαγόρευσης πτήσης» σ’ ένα εχθρικό αεροσκάφος λόγω του μακρού πλήγματος που είναι ικανοί να επιφέρουν.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος