To μέλλον της Λυδίας – H έκθεση των κοινωνικών λειτουργών θα κρίνει την επιμέλεια του παιδιού (video)

Για το θέμα της συνεπιμέλειας της μόλις 11 μηνών Λυδίας, που από τη μία στιγμή στην άλλη μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά βρέθηκε χωρίς μητέρα και με τον πατέρα της να οδηγείται στις φυλακές μίλησαν στην ΕΡΤ ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος και η Ιωάννα Λαγουμιτζή, κοινωνική λειτουργός στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.

«Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρχει επιθυμία από την πλευρά του συγγενικού περιβάλλοντος για να αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού και από εκεί και πέρα ο εισαγγελέας θα διατάξει τους κοινωνικούς λειτουργούς των δημοσίων φορέων να διερευνήσουν έρευνα συνθηκών διαβίωσης προκειμένου να αποφασίσει ποιο είναι το προσφορότερο για τη διαβίωση του παιδιού», δήλωσε η κ. Λαγουμιτζή.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Από τις έξι» η κοινωνική λειτουργός του “Χαμόγελου του Παιδιού” θα εξεταστεί η ψυχική και σωματική υγεία, οι γονεϊκές δεξιότητες που έχουν οι παππούδες, οτιδήποτε θα τους χρειαστεί μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. «Τα θέματα επιμέλειας αλλάζουν. Ο καθ’ ομολογία δράστης μπορεί να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού, αν και εφόσον τη χάσει. Στις περιπτώσεις που οι γονείς χάνουν την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι για πάντα».

Το παιδί χρειάζεται στήριξη

Για τη στήριξη από ειδικούς μίλησε ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος. «Αυτή την στιγμή όπου και να πάει το παιδί, το πρώτο μας βήμα είναι να στηρίξουμε το παιδί. Το παιδί αυτό έχει να παλέψει την ιστορία του, τη φήμη του, το στίγμα που έχει δημιουργηθεί. Οι άνθρωποι που το μεγαλώνουν πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις και να μπορέσουν να αντέξουν τα συναισθήματα του φόβου, θυμού ή απογοήτευσης. Θα πρέπει να είναι σε θέση να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών γιατί αυτό το παιδί, έχει διαμορφωθεί έτσι η πραγματικότητα, που αυτή η ιστορία είναι κομμάτι της ζωής του. Θα πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να συνδεθεί και να συμφιλιωθεί με την ταυτότητά του και να σταθεί στα πόδια του ως ένας υγιής άνθρωπος, ο οποίος είχε αυτή την ατυχία στη ζωή του».

Αναφορικά με το θέμα της συνεπιμέλειας η κ. Λαγουμιτζή επισήμανε ότι το θέμα του διαφορετικού τόπου διαμονής των δύο οικογενειών είναι ένα πρακτικό ζήτημα. «Αν υπάρχει καλή επικοινωνία και αν όλοι έχουν στο νου ότι πάνω από όλα είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα γι’ αυτό το παιδί. Όλα μπορούν να γίνουν. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση γι’ αυτό το παιδί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος