Το Κίεβο μιλάει ελληνικά (αποκλειστικό – Video)

Εν μέσω πολέμου η πανεπιστημιακή κοινότητα του Κιέβου ανασυγκροτείται. Φοιτήτριες της ελληνικής φιλολογίας που σήμερα πήραν το πτυχίο τους, μιλάνε -σε άπταιστα ελληνικά- στην κάμερα στην ΕΡΤ για τις ημέρες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας τους αλλά και τη δική τους.

Η Καρίνα, πτυχιούχος νεοελληνικής φιλολογίας δήλωσε:«Στις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ήμουν στο σπίτι μου στο Κίεβο με την οικογένειά μου και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι άρχισε ο πόλεμος. Νόμιζα ότι είναι κάποιο τρομερό όνειρο. Ένας εφιάλτης αλλά μετά άκουσα εκρήξεις και διάβασα ειδήσεις και ήταν κάτι τρομερό. Ήταν πανικός. Δεν ήξερα τι να κάνω. Εμείς έχουμε το σπίτι και στο Ιρπίν και τις πρώτες ώρες θέλαμε να πάμε εκεί αλλά ευτυχώς δεν πάμε εκεί.

Γιατί μας είπαν ότι το διαμέρισμά μας χτυπήθηκε με το βλήμα, και υπήρχε τρύπα στον τοίχο και στη γη.

Τις πρώτες μέρες ήμασταν στο σπίτι μας στο Κίεβο, δεν είχαμε καταφύγια στην περιοχή μου, μόνο τα υπόγεια. Αλλά ξέρετε είναι πολύ επικίνδυνο να κρυβόμαστε εκεί, μόνο στο διάδρομο, όταν ήταν οι σειρήνες.

Και μετά τις δύο εβδομάδες πήγαμε στην Πολωνία. έχουμε φίλο εκεί και μείναμε εκεί περίπου για δύο μήνες. Στην Πολωνία ήταν ηρεμία δεν ακούγαμε τις εκρήξεις, τις σειρήνες αλλά  φοβόμασταν όταν ήμασταν στο Κίεβο όταν διαβάζαμε όλες τις τρομερές ειδήσεις, ότι πλησιάζουν με τα άρματα μάχης ότι πετάνε ελικόπτερα δίπλα στο Κίεβο. Αυτό ήταν τρομερό. Και έτσι πήγαμε στην Πολωνία για να σώσουμε τις ζωές μας. Και μείναμε εκεί».

Ο Αντρί Σαβένκο, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό Πανεπιστήμιο Κιέβου “Τάρας Σεβτσένκο”, αναφέρει ότι: «Τι συνέβη με το Πανεπιστήμιο τις πρώτες μέρες του πολέμου. Εγώ κράτησα στον υπολογιστή σαν φωτογραφία, ένα email που πήρα από τη φοιτήτρια που μου έστειλε στις 7 το πρωί στις 24 του Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε ο πόλεμος, ο πόλεμος διαρκεί 2 ώρες και η φοιτήτρια μου στέλνει εργασία που έκανε σπίτι.

Βέβαια αναγκαστικά και εφόσον πολύς κόσμος, φοιτητές και διδάσκοντες, αναγκαστικά έπρεπε να φύγουν από τα σπίτια τους τα μαθήματα σαν σταμάτησαν. Εμείς δημιουργήσαμε στο vider ομάδες, είχα ομάδες με κάθε έτος που διδάσκω και συζητούσαμε κάποια πράγματα, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, εφόσον δύο φοιτήτριες από το 2ο έτος βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η μία ήταν αποκλεισμένη στη Μπούτσα αλλά μακάρι, μπόρεσε να φύγει από εκεί και μόνη της, με κάποιους γνωστούς, αυτό το κορίτσι και ο μικρότερος αδερφός της. Και άλλη ήταν στο Χάρκοβο εκεί που υπήρχαν πολύ δυνατές μάχες και μεγάλος κίνδυνος».

Ο σύζυγος της Νατάλια είναι στρατιώτης στο μέτωπο του Ντονιέτσκ. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η ίδια μετέφραζε έργα του Καζαντζάκη και σήμερα διαβάζει στην κάμερα της ΕΡΤ αποσπάσματα από το προσωπικό της ημερολόγιο πολέμου. Η Νατάλια, πτυχιούχος νεοελληνικής φιλολογίας δήλωσε: «Ο άντρας μου πολεμάει κοντά στο Ντονιέτσκ. Μιλάμε κάθε μέρα. Όπου αυτός μπορεί να τηλεφωνήσει. Αυτός μου λέει ότι όλα είναι καλά. Ότι το φαγητό είναι υπέροχο. Ότι έβγαλε φωτογραφία κάθε λουλούδι. Ότι όπως πριν. Να μην είναι δύσκολο για εμένα να περιμένω».

Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έμεινε ανενεργή στον πόλεμο. Μέλη της βρέθηκαν να πολεμούν και να σκοτώνονται στη μάχη.

Το Κίεβο μιλάει ελληνικά (αποκλειστικό – Video)

Ο Αντρί Σαβένκο, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό Πανεπιστήμιο Κιέβου “Τάρας Σεβτσένκο”, αναφέρει: «Βεβαίως υπάρχουν δυστυχώς απώλειες, ένας συνάδελφός μου που είναι καθηγητής της κορεάτικης γλώσσας έπεσε στη μάχη, Αντίποφ είναι επίθετό του και στο ινστιτούτο φιλολογίας όπου διδάσκω εμείς έχουμε ένα πάρκο, ένα κήπο και μετά από τον θάνατό του υπήρχε μια τελετή όταν φυτρώθηκε ένα δέντρο από τους καθηγητές και μαθητές και τους γονείς του στον κήπο προς τη μνήμη του, στην αιώνιά του μνήμη. Ο κοσμήτορας της ιστορικής σχολής τώρα είναι στον στρατό. Άρα αν μιλάμε για το προσωπικό του Πανεπιστημίου, συνέχεια συμμετέχει στον πόλεμο με ένα ή άλλο τρόπο».

Παρά την επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, κανείς στο Κίεβο δεν πιστεύει ότι η πρωτεύουσα δεν κινδυνεύει πια.

αποστολή της ΕΡΤ: Ελβίρα Κρίθαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος