Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την τέταρτη δόση του εμβολίου – Επιστήμονες μιλούν στην ΕΡΤ για τη νέα εξέλιξη (video)

Το Ισραήλ, γι’ άλλη μια φορά, πρωτοπορεί στην αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Στην χώρα όπου ξεκίνησε πρώτη τον εμβολιασμό του πληθυσμού προετοιμάζονται για την τέταρτη δόση του εμβολίου, στην προσπάθεια για να περιορίσουν τις μεταλλάξεις του ιού. Τρεις επιστήμονες, οι Δημήτρης Καρούσης, Παναγιώτης Γαργαλιάνος και Βαγγέλης Μανωλόπουλος, μιλούν στην ΕΡΤ για τη νέα αυτή εξέλιξη, που όπως φαίνεται, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

«Το Ισραήλ αυτή την στιγμή είναι πρώτο από όλα τα κράτη στο ποσοστό εμβολιασμού με τρίτη δόση, σε ποσοστό 45%. Τα τέλη Αυγούστου είχαμε περισσότερα ημερήσια περιστατικά, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας και ασθένειας ήταν εντυπωσιακά μικρό, 0,1 – 0,3%. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας το Ισραήλ έχει ένα σημαντικό προβάδισμα όσον αφορά τη θνησιμότητα που είναι στο 0,6%. Καθημερινά έχουμε 300 – 400 κρούσματα θετικότητας την ημέρα και 3 θανάτους ημερησίως, δείχνοντας ότι έχει αποτελεσματικότητα η τρίτη δόση», δήλωσε ο Δημήτρης Καρούσης, καθηγητής νευροανοσολογίας.

«Τα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται στο Ισραήλ είναι για να ξεχωρίσουν τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους, δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Καρούσης, επισημαίνοντας ότι αυτό που πέτυχαν στο Ισραήλ είναι ότι μείωσαν τα ποσοστά θνητότητας και σοβαρής νόσησης.

Περιγράφοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα όπου εργάζεται ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από πέντε  έως έντεκα ετών, ενώ παράλληλα επίκειται και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με τέταρτη δόση.

«Το Ισραήλ θέλει να πάει στο άλλο άκρο και όπως άρχισε με τους εμβολιασμούς θέλει να προφυλάξει τον πληθυσμό. Θεωρεί ότι τα παιδιά πηγή μετάδοσης (του ιού) στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Γιατί εκτοξεύτηκε ο δείκτης θνησιμότητας στην Ελλάδα

Στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συσχετίσεις χωρών μη λαμβάνοντας κάποιους παράγοντες.

«Το πρόβλημα στο Ισραήλ ήταν οι κλειστές ομάδες όπως αυτή των Υπερορθοδόξων Εβραίων και τον Αραβοσραηλινών. Σε εμάς το πρόβλημα είναι οι ηλικιωμένοι. Δεν είναι δυνατόν να υπολειπόμαστε 20%. Δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή, με εμβόλια που έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, να έχουμε τέτοιους θανάτους. Ο ένας παράγοντας είναι οι εμβολιασμοί, ενώ το δεύτερο πρόβλημα είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας που έχει πολλά κενά».

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία, μία από τις αιτίες για την άσχημη εξέλιξη της υγείας κάποιων ασθενών στην Ελλάδα είναι ότι πολλοί ασθενείς φτάνουν στα νοσοκομεία πολύ αργά και ότι, επίσης, στη χώρα μας γίνεται υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών.

«Όσοι δεν εμβολιαστούν κινδυνεύουν άμεσα», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάμε σε καθολική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα σωθούμε από φάρμακα αν δεν εμβολιαστούμε».

Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε, επίσης, ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος αναφέρθηκε στη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που ξεκινά την Παρασκευή, τα οποία χορηγούνται στις 3 -4 πρώτες ημέρες μετά τη νόσηση.

«Επειδή είναι πολύ λίγα είναι σημαντικό σε ποιούς θα χορηγηθούν. Θα βοηθήσει. Είναι μόλις 2.000 δόσεις», είπε ο κ. Μανωλόπουλος, αναφέροντας ότι οι επιστήμονες αναμένουν και τη διάθεση των νέων αντιικών φαρμάκων καθώς και την χρήση νέων πρωτενεϊκών εμβολίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος