Μία ημέρα στο MOMus – Ξενάγηση στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Σύνοψη
  • Οι γυναίκες στο επίκεντρο των εκθέσεων του MOMus για ολόκληρο το 2024

Το ΕΡΤNews και ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος βρέθηκαν στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο όπου μίλησαν η Γενική Διευθύντρια Φανή Τσατσάια και ο Πρόεδρος ΔΣ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

Για το Μουσείο η Γενική Διευθύντρια ανέφερε: «To Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, είναι ένα από τα πέντε μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Ένα μουσείο που στην πραγματικότητα δοξάζει τη γυναικεία ματιά μέσα από τη γλυπτική τέχνη. Η οροφή και η ταράτσα ανήκει σε ένα κτίριο του 1920, μια σύνθεση δύο οικημάτων του 1920 και των τελών του 19ου αιώνα, όπου η Άλεξ Μυλωνά τη δεκαετία του ’90 αποφάσισε ότι εδώ μπορεί να γίνει ένα ωραίο μουσείο. Το 2018 περνάει στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης».

Ο Πρόεδρος κ. Χριστοφιλόπουλος τόνισε: «Το MOMus, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, είναι ένας σχετικά καινούργιος οργανισμός. Έχει μια πενταετία που λειτουργεί ως ενιαίος φορέας. Αυτή τη στιγμή το MOMus έχει 5 μουσεία, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται μέσα στη ΔΕΘ και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που φιλοξενεί τη διάσημη συλλογή Κωστάκη και φυσικά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα μουσείο αφιερωμένο στη γλυπτική.

Ακολούθως η κ. Τσατσάια υπογράμμισε: «Παλιότερα, όπως γνωρίζετε, τα μουσεία ήταν πιο εσωστρεφή, μιλούσαν οι καλλιτέχνες με ένα ειδικότερο κοινό που συνήθως ανήκε σε μια ανώτερη τάξη. Πλέον τα μουσεία είναι για όλους. Οφείλουμε να σχεδιάζουμε εκθέσεις που θα απευθύνονται σε όλους και θα τους δίνουν, αν όχι διδάγματα, θα τους δίνουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Επειδή είμαστε και ζούμε σε μία εποχή, σε μία κοινωνία πολυδιάστατη, με πάρα πολλά ερεθίσματα, ο ρόλος των μουσείων είναι να δίνεις τη φρέσκια ματιά, την καινούργια ματιά, να μη μένεις πίσω στα κεκτημένα. Οπότε θα έλεγα ό,τι ναι, εμείς σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε με γνώμονα το τώρα αλλά και το μέλλον, τι θα θέλαμε να δούμε από τις νέες γενιές, τι θα θέλαμε να δούμε από τους καλλιτέχνες. Τους δημιουργούμε δηλαδή ένα ασφαλές περιβάλλον να σκεφτούν και να δημιουργήσουν».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφιλόπουλος δήλωσε: «Πραγματικά θέλουμε να έχουμε έναν ρόλο που θα είναι πολυδιάστατος. Πλέον είναι αποδεκτό ότι ο πολιτισμός και ειδικά η σύγχρονη τέχνη λειτουργεί σε πολλά επίπεδα στην κοινωνία. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Λειτουργεί με έναν υποσυνείδητο τρόπο, μας βοηθάει να καινοτομούμε, μας βοηθάει να ανοίγουμε το μυαλό μας, μας βοηθάει να είμαστε πιο ανεκτικοί, μας βοηθάει να είμαστε πιο δημιουργικοί. Άρα θέλουμε να έχουμε αυτόν τον ρόλο, ειδικά σε θέματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Πώς λειτουργούμε, πώς προστατευόμαστε από την κλιματική κρίση, πώς βελτιωνόμαστε, να έχουμε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα πώς δουλεύουμε με την τοπική κοινωνία, πώς δουλεύουμε με ομάδες, πώς δουλεύουμε με συνεργάτες και εταιρείες, επιλέγοντας αυτούς που πραγματικά επίσης σέβονται το περιβάλλον. Για να δώσουμε κι εμείς ένα ξεκάθαρο μήνυμα το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα. Έχει επίσης σημασία ότι υπήρξε μία αύξηση που αγγίζει το 40% ως προς τους επισκέπτες μας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό και ως επιβράβευση το τι έχουμε κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά και ως εξαιρετική ικανοποίηση γιατί βλέπουμε μια στροφή της κοινωνίας προς τον σύγχρονο πολιτισμό και αυτό για μας είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα».

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν επίσης η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου η οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ίδια τη συλλογή του Μουσείου, την ιδρύτριά του και τον προγραμματισμό του για το 2024, ενώ ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, Γιάννης Μπόλης, μας ξενάγησε στην τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που παρουσιάζεται στο μουσείο έως τις 14 Απριλίου 2024.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος