Το διπλό πρόσωπο της Τουρκίας: Νέες προκλήσεις μετά την «επίθεση φιλίας»

Array

Η πολιτική της Άγκυρας εξακολουθεί να θυμίζει σκοτσέζικο ντους, με την Αθήνα να συνεχίζει τη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και να διαμηνύει πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει υπό το καθεστώς απειλών.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ, όπου και ενεργοποιήθηκε μετά από μήνες ένας δίαυλος επικοινωνίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται για να δυναμιτίσει το κλίμα. Κινούμενος σε ανθελληνικούς και αντι-δυτικούς τόνους, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί πολεμική γλώσσα, αφήνοντας και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο υλοποίησης της περιβόητης απειλής “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”.

Βλέπουμε τι έγινε στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας φοβίζει τίποτα. Γι’ αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είναι άλλο πράγμα. Αλλά ημερομηνία δεν δίνεται” τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επανέλαβε ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τουρκία διατυπώνει επιθετική ρητορική. “Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας” σημείωσε.

Ο Ακάρ, πάντως, είχε επιμείνει στην ανάγκη διαλόγου, υπό τους ανυπόστατους όμως όρους της Άγκυρας, καθώς αναφέρθηκε σε σειρά διαφορών, αποκλείοντας την ΕΕ από την εξίσωση. “Όταν μιλάμε με τον συνομιλητή μας (Νίκος Παναγιωτόπουλο), λέμε ότι πρέπει να διαπραγματευόμαστε αμοιβαία για μια συνολική και μόνιμη λύση και το διεθνές δίκαιο είναι απαραίτητο για αυτό. Η Τουρκία σίγουρα δεν αποτελεί απειλή για κανέναν” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Η Αθήνα συνεχίζει τη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με τον Νίκο Δένδια να συναντάται για πρώτη φορά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας. “Θα έχω τη δυνατότητα να τον ενημερώσω για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την τουρκική προκλητικότητα και τα ζητήματα που δημιουργούνται από το φερόμενο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το άκυρο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είπε ο κ. Δένδιας.

Από το νέο λιμενικό σταθμό στη Μύθυμνα της Λέσβου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. “Η Ελλάδα κύριες και κύριοι είναι αποφασισμένη και έτοιμη αν χρειαστεί να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα” σημείωσε.

Η ανοχή της Τουρκίας στους διακινητές μεταναστών απειλεί την Ευρώπη, διαμηνύει από το Στρασβούργο ο Τάκης Θεοδωρικάκος. “Φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ζωής” δήλωσε ο υπουργός.

Σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου οι Τούρκοι, συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος