Το χάπι του βιασμού δεν είναι μόνο ένα σκεύασμα – Δεν υπάρχει αντίδοτο λέει καθηγήτρια φαρμακολογίας (video)

«Άοσμες και άχρωμες οι ουσίες με τις οποίες ναρκώνουν οι βιαστές» αποκάλυψε στην ΕΡΤ η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, μιλώντας για τις ψυχοτρόπες ουσίες που περιέχονται στα χάπια του βιασμού.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα τέτοιο τρόπο και να δημιουργήσουν πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ουσίες διεγερτικές ή κατασταλτικές. Μας κάνουν να χάνουμε τον έλεγχο, βλάπτουν τον συντονισμό, τις αντιδράσεις μας και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και να εκφράσουμε τη θέλησή μας», ανέφερε η κ. Σαρδέλη στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα χάπια βιασμού, μετά την σχετική καταγγελία της 24χρονης στην Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας εξήγησε πως οι ουσίες αυτές δεν γίνονται αντιληπτές από τα θύματα.

Δεν υπάρχει αντίδοτο για το χάπι του βιασμού

«Πολλές φορές είναι άοσμες, άχρωμες και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μας έχει χορηγήσει κάτι. Και αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ και είμαστε σε κατάσταση μέθης αδυνατούμε να αντιδράσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το πολύ δυσάρεστο ότι δεν υπάρχει αντίδοτο.:«Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να προφυλαχθούμε είναι η πρόληψη».

Σχολιάζοντας την περιγραφή της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα ότι αδυνατούσε να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά και να αντιδράσει, η καθηγήτρια φαρμακολογίας επισήμανε ότι πιθανότατα θα είχε προηγηθεί και χρήση αλκοόλ.

«Η ποσότητα δεν είναι το κύριο πράγμα. Εξαρτάται αν είμαστε άντρες, γυναίκες, αν έχουμε φάει, αν συνηθίζουμε να πίνουμε. Το σώμα μας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο», εξήγησε. Προέτρεψε μάλιστα τις κοπέλες στις εξόδους τους να συνοδεύονται από ένα έμπιστο άτομο και να ενημερώνουμε για το πρόγραμμα της εξόδου μας.

Κάνουν τη δυνατότητα αντίδρασης μας ακόμη μικρότερη

Η κ. Σαρδέλη εξήγησε ότι με την έννοια «χάπι του βιασμού» στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε διαφορετικές ουσίες, οι οποίες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο όπως η κεταμίνη και κάποιες άλλες.

«Όλα αυτά είναι ψυχοτρόπες ουσίες και τροποποιούν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και το πώς αντιδρούμε», τόνισε.

“Η σύγχρονη λήψη ενεργειακών ποτών, σε συνδυασμό με τη χρήση αλκοόλ, επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ κάνοντας τη δυνατότητα αντίδρασης ακόμη μικρότερη”, συμπλήρωσε η κ. Σαρδέλη.

Η στόχευση δεν είναι ποτέ τυχαία

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία μεταστροφή της εγκληματικότητας απέναντι στο γυναικείο φύλο. “Η λύση είναι να προσέχουν;”, διερωτήθηκε. “Θα πρέπει να κάνουμε μια κοινωνία πιο ασφαλή”, πρόσθεσε.

“Για να συμβεί μια κακοποίηση τα κίνητρα είναι πολλά. Μπορεί να είναι σαδιστικά. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει έντονα τα συναισθήματα ανεπάρκειας στον σεξουαλικό τομέα και με αυτόν τον τρόπο να νιώθει ότι παίρνει μια ικανοποίηση ότι έχει τον έλεγχο”, επισήμανε.

Και όπως εξήγησε η στόχευση των θυμάτων δεν είναι ποτέ τυχαία, λέγοντας ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε μια ευαλωτότητα της 24χρονης κοπέλας, ενώ ο θύτης προσπαθεί να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος