Με πρώτο ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άρχισε στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Τόνισε ότι στο ερώτημα “αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό”. Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο “και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει”. Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην “λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις “πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%”
Απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια ο πρωθυπουργός έθεσε ερωτήματα με πρώτο “αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν “μαύρες τρύπες” σε αυτά στα χρόνια της κρίσης”.
“Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;” ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.
Παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:
- Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος. - Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, “όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή”, ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.
Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση. - Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
“Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Την απορία του για την μη προσέλευση αγροτών στον διάλογο που τους καλεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές γεγονός». Αφού ο πρωθυπουργός δήλωσε από την Ολομέλεια «ανοιχτός στον διάλογο», είπε πως, ενώ στο παρελθόν το πάγιο αίτημα κατά τις κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σήμερα που τους λέμε «είναι ανοιχτές οι πόρτες» κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό. «Αν δεν υπάρξει διάλογος, δεν υπάρχουν και λύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο».
«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες. Είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών (…) υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του αγροτικού χώρου», πρόσθεσε.
«Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα και τη φορολόγησή του με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της γεωργικής επιχείρησης και της αγροτικής εκμετάλλευσης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχει θεσπιστεί η κάρτα του αγρότη που θα συνδεθεί και θα έχει ως όριο τις ενισχύσεις του αγρότη ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το συνεργατισμό, μετά το «γνωστό φιάσκο σπατάλη και χρεοκοπίας του συνεταιριστικού χώρου, με συνέπεια και η ΠΑΣΕΓΕΣ να βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία εκκαθάρισης». Ο κ. Τσίπρας είπε στο σημείο αυτό ότι οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε οι αγρότες αλλά θα πρέπει να φοβούνται στο εξής οι μεσάζοντες και τα κυκλώματα που αποκομίζουν αδήλωτα υπερκέρδη.
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των αγροτών είπε ότι η βασική σύνταξη των αγροτών από το 2002 μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 4% και το 2026 θα εξαφανιστεί αν δεν ληφθούν μέτρα. «Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ σήμερα είναι 158 ευρώ. Το 2016 θα είναι μηδέν. Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ!», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των αγροτών, περίπου 400.000 σε σύνολο 645.000, βρίσκεται σήμερα στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία. Σε δύο μόλις χρόνια από σήμερα, το 2018, θα είναι στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία και θα κατέβαλαν 1065 ευρώ ετησίως για ασφαλιστικές εισφορές. «Με το δικό μας σύστημα θα καταβάλουν 1238 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώνουν 14,5 ευρώ το μήνα περισσότερα. Θα πάρουν, όμως, σχεδόν διπλάσια σύνταξη. Σύνταξη της τάξεως των 580 ευρώ, από τα οποία τα 384 ευρώ αντιστοιχούν στην εθνική σύνταξη και τα υπόλοιπα στην αναλογική για 25 εργάσιμα χρόνια. Με το μέχρι σήμερα σύστημα θα έπαιρναν από τον ΟΓΑ 337 ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Μερικά αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού
Δεν χωρούν υπεκφυγές για παραπληροφόρηση κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα. Ενα πρόβλημα γνωστό από χρόνια που διογκώθηκε στα χρόνια της κρίσης και στη λεηλάτηση των αποθεματικών από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιλογές που έγιναν την εποχή της κρίσης.
Από τη μια το εκτροχιασμένο συνταξιοδοτικό σύστημα στέρησε πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία και από την άλλη η ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση του ασφαλιστικού. Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010 και 2014. Οι άμεσα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει και θα υπάρξει αδυναμία να πληρωθούν συντάξεις.
Εχουν τεράστιες ευθύνες όσοι εμφανίζονται ως εισαγγελείς και μας κουνάνε το χέρι.
Θα έχουμε και νέες περικοπές συντάξεων στις 11 που έχουν γίνει έως σήμερα;
Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι όποιος κι αν είναι στην θέση του υπουργού θα πρέπει να περικόψει τις συντάξεις και να εφαρμόσει τη συμφωνία. Να λοιπόν πως διαβάζατε εσείς τη συμφωνία και τι θα κάνατε αν ερχόσασταν στην κυβέρνηση στις 20 Σεπτεμβρίου.
Όταν στις εκλογές του Σεπτέμβρη με δεδομένη τη συμφωνία, ότι είχαμε δεχτεί τη μείωση δημόσιας δαπάνης για το ασφαλιστικό σύστημα, τότε είπαμε ότι αυτή είναι η συμφωνία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην πάμε σε νέες οδυνηρές περικοπές, εσείς από τότε διαβάσατε εντελώς διαφορετικά τη συμφωνία που κι εσείς ψηφίσατε.
Η μεγάλη αγωνία του λαού είναι θα έχουμε νέες περικοπές συντάξεων κοντά στις 12 που έχουν γίνει με δική σας ευθύνη; Περιμένω συγκεκριμένες απαντήσεις, ειδικά από εσάς που με πολύ μεγάλη ευκολία έχετε ψηφίσει τις περικοπές συντάξεων.
Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς;
Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, τις μαύρες τρύπες τώρα στα χρόνια της κρίσης, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε έχετε κάποια πρόταση;
Συμφωνήσαμε να αντισταθμιστεί το κόστος αύξησης των εισφορών.
Προς τιμήν τους οι εργοδοτικοί φορείς δέχτηκαν μία ελάχιστη αύξηση των εισφορών. Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται σε 80% από μη μισθολογικούς λόγους.
Μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η ανάγκη για μείωση 1% επί του ΑΕΠ μπορεί να βρεθεί και από ισοδύναμα. Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις.
Μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν συντάξαμε με αίσθημα ευθύνης πρόταση με κοινωνική ευθύνη. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρνηθήκατε. Σας καλούμε εκ νέου σήμερα να πάρετε θέση.
Συνεχίστε να το λέτε αυτό το επιχείρημα μας κάνει πολύ καλό. Μας λετε ότι ένα χρόνο πριν δεν χρειαζόταν καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, ούτε σας πίεζαν για περικοπή 1% το 2016. Φέραμε ένα πρόγραμμα με 20 δισ. λιγότερη λιτότητα.
Σας καταθέτουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση και ζητούμε να τοποθετηθείτε. Μας λέτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο αλλά έγινε μη βιώσιμο από πέρυσι τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο.
Εξίσου αποκαλυπτικό. Στο μεσοπρόθεσμο στο κομμάτι του κοινωνικού προϋπολογισμού αναφερόταν ρητά η μείωση του υπερβαίνοντος ποσού των 1.000 ευρώ στις συντάξεις.
Τι είχατε ψηφίσει στο μεσοπρόθεσμο 2014 – 18; Προβλέπατε ως βασικό σενάριο για την επιχορήγηση των ταμείων τα 9,69 δισ. ευρώ τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2016 δίνουμε 10,5 δισ. Προβλέπατε λιγότερη δαπάνη.
Αν κάποιος έχει 1.400 ευρώ σύνταξη και με το νέο υπολογισμό η σύνταξη γίνεται 1.360 θα υπάρχει η αναπλήρωση των 40 ευρώ.
Το προτεινόμενο σύστημα είναι απλό και μειώνει τα διοικητικά κόστη. Η ενοποίηση των Ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα πόρων. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να υπολογίσει το ύψος των αποδοχών του στη σύνταξη. Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.
Η κατάργηση διακρίσεων σε παλαιούς και νεότερους αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης.
Η καταβολή σύνταξης για όσους έχουν 15 ασφάλιση εγγυάται την κοινωνική διάσταση. Η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων εισάγει κίνητρα παραμονής στην εργασία και έτσι επιτυγχάνεται η ισορροπία.
Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών για μας στοιχείο κοινωνικής ευθύνης. Οι σκληρά νεοφιλελεύθερες απόψεις ηγούνται στη Ν.Δ. τώρα.
Δεν νοείται κοινωνία πολλαπλών ταχυτήτων. Τις ωφέλειες της ανάπτυξης πρέπει να τις απολαμβάνει όλος ο πληθυσμός.
Εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.
Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Θ Θέλουμε να βρούμε λύσεις και ταυτόχρονα κάνουμε και το βήμα της πρότασης και την ευθύνη της πρότασης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να δυσφημίσουμε αγώνες. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν και αποτέλεσμα. Θέλω να εκφράσω την απορία μου. Για πρώτη φορά το αίτημά τους για διάλογο με τον Πρωθυπουργό τους δίνεται εξ αρχής και κάποιοι το αρνούνται. Αναρωτιέμαι γιατί. Αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες. Είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών.
Στόχος είναι να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Συζητάμε μεταβατικές διατάξεις για την προστασία και των πιο ευάλωτων μεσαίων στρωμάτων σε όσους έχουν εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών σε δύο χρόνια θα κατέβαλαν 1065 ετησίως για εισφορές εμείς θα τους επιβαρύνουμε με 14,5 ευρώ τον μήνα. Πράγματι είναι μία επιβάρυνση. Θα έχουν όμως σχεδόν διπλάσια σύνταξη. Έχει και αποτέλεσμα αυτή η επιβάρυνση. Να μην παραπληροφορούμε τον κόσμο.
Σκεφτείτε τι θα κέρδιζε ο αγρότης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και τι θα έχανε. Μήπως τη βασική σύνταξη; Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται το 158 της σύνταξης του ΟΓΑ με την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ.
Εντός της εβδομάδας κατατίθεται το σχέδιο για τον συνεταιρισμό. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι είπαμε τους αγρότες φοροφυγάδες, οι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Υψηλά πρόστιμα από κακοδιαχείριση και πακέτα τύπου Χατζηγάκη. Υπηρετούμε τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού χώρου. Στις κινητοποιήσεις είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται αλλά είναι και άνθρωποι που λαμβάνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Θα προστατεύσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στις σημερινές συνθήκες γνωρίζουμε ότι μία σύνταξη είναι ίσως η αποκλειστική πηγή εισοδήματος ίσως και για όλη την οικογένεια, για τρεις γενιές ίσως. Γι αυτό τον λόγο θέσαμε ως βασική αρχή να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις. Η κρίση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος εντείνει την σύγκριση των γενεών και δημιουργεί μία παράδοξη κατάσταση. Μόνος τρόπος επίλυσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε συνδυασμό όμως με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλισης. Καλούμαστε σήμερα, εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Σας καλούμε κι εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας κρατήστε στοιχειωδώς μία θέση ευθύνης, σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος