Την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης επεσήμαναν οι Κ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά

Την ανάγκη για μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος, επισήμαναν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τί πρέπει να αλλάξει», που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου,  με αφορμή την έκδοση του βιβλίου των Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα», και πως αυτή η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή.

Περιγράφοντας τις αρχές που θα πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να είναι πιο λιτό και να αναβαθμίζει τη Βουλή, έτσι ώστε να την απεμπλέκει από δικαστικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16, δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί η Βουλή να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη αναβάθμισης το ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με συμμετοχή του, για παράδειγμα, στην εκλογή των ανεξάρτητων και των δικαστικών αρχών, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να διακόπτει τον βίο μιας κυβέρνησης.

Την ανάγκη να ανοίξει από αυτήν τη Βουλή η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, επεσήμανε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Είναι αναγκαίο ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο» με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση», είπε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν άργησε να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο δοκιμάζοντας τις αντοχές του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και των θεσμών της οργανωμένης εξουσίας.

Πηγή: αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: www.eurokinissi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος