Τι ισχύει για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (video)

Στο θέμα της επέκτασης της ασφαλιστικής ικανότητας, σε περίπτωση που κάποιος όμως έχει οφειλές στον ΕΦΚΑ, αναφέρθηκε ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάθε χρονιά τέτοια εποχή μας απασχολεί αυτό το ζήτημα. Τι γίνεται με την ασφαλιστική κάλυψη όσων χρωστάνε. Είχαμε την προθεσμία μέχρι προχθές μέχρι 31 Μαΐου για να καταβληθεί ένα μέρος του ποσού και όσοι μη μισθωτοί, γιατί για μη μισθωτούς μιλάμε, για αυτοαπασχολούμενους αγρότες κλπ. Όσοι κατέβαλλαν λοιπόν μέχρι 31 Μαΐου του 2023 τις εισφορές που αναλογούν μόνο στην κάλυψη κλάδου υγείας, λαμβάνουν κανονικά ασφαλιστική ικανότητα. Δεν έχει σημασία εάν έχουν κάποια οφειλή σε άλλα, δηλαδή για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και σύνταξης δεν έχει σημασία αν έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Μόνο με την καταβολή αυτού του ποσού ανανεώνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ποια είναι αυτά τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει, είναι από 723 μέχρι 868 ευρώ και για τους αγρότες είναι από 421 έως 500 ευρώ. Τώρα εάν έχει καταβληθεί αυτό το ποσό από τον ενδιαφερόμενο και παρόλα αυτά βλέπει μέσα στον ΕΦΚΑ ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, υπάρχει πλατφόρμα όπου κάνει αίτημα ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στον έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών και κάνοντας αυτό το αίτημα λύνεται η διαδικασία αυτή χωρίς να χρειαστεί να πάει σε κατάστημα».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι ακόμα και να μην καταβληθούν αυτά τα ποσά, στις δημόσιες δομές υγείας έχει πρόσβαση ο ασφαλισμένος ο οποίος δεν έχει καλύψει αυτά. Εμείς μιλάμε για να μπορεί να πάει σε γιατρό να κάνει τις εξετάσεις του κανονικά. Τώρα υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι έχασαν αυτή την προθεσμία. Εδώ είναι πιο σκληρά τα πράγματα.

Αυτοί που δεν πρόλαβαν λοιπόν μέχρι 31 Μαΐου πρέπει να εντάξουν όλες τις οφειλές που έχουν στον ΕΦΚΑ στην πάγια ρύθμιση 24 δόσεων, αλλά να μην την χάσουν. Δεν πρέπει να χάσεις δύο δόσεις άμα μπεις στην πάγια ρύθμιση εκεί γιατί μετά δεν μπορείς να τα ξαναβάλεις όλα αυτά τα ποσά και σε πετάει έξω η ρύθμιση. Οι μακροχρόνια άνεργοι και αυτές οι ειδικές κατηγορίες οι ευαίσθητες έχουν κάλυψη αυτόματα μέχρι το 2024, μέχρι το Μάρτιο του 2024, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι».

Αναφερόμενος στον αριθμό των δόσεων, ανέφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή όλοι περίμεναν κάτι καλύτερο και έχουμε δει αρκετούς οι οποίοι το κάνουν και τις χάνουν στο επόμενο τετράμηνο πεντάμηνο. Πολλές φορές γίνεται και προσχηματικά όταν υπάρχει μία κατάσχεση, να πούμε την αλήθεια, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Τουλάχιστον απ’ όσους γνωρίζω από αυτούς τους εντολείς».

Μιλώντας για τις συντάξεις της παράλληλης ασφάλισης να δούμε ακριβώς τι γίνεται, πότε καταβάλλονται και τι πρέπει να περιμένουν οι δικαιούχοι, δήλωσε πως: «Εδώ είχαμε δει ότι είχε ξεκινήσει να ξεκολλάει αυτό, η παράλληλη ασφάλιση, οι διπλοασφαλισμένοι. Τώρα το καινούργιο που έχουμε είναι ότι έχουν αρχίσει να καταβάλλονται και τα αναδρομικά. Παράλληλα ασφαλισμένος που μπορεί να είναι επιστήμονας, που ήταν στο Δημόσιο, γιατροί και στο Δημόσιο, δικηγόροι και στο δημόσιο, μηχανικοί κλπ. Αλλά αυτό που μας απασχολεί πρώτα απ’ όλα είναι τα αναδρομικά που μπορεί να φτάνουν επειδή τρέχει αυτή η διαδικασία από το 2016 μέχρι και 25.000 ευρώ μερικές φορές.

Και το καινούργιο που έχουμε, είναι ότι βλέπουμε ότι όταν βγαίνει δεύτερη σύνταξη επειδή δεν είναι σωστή η δεύτερη σύνταξη ας πούμε από το ΤΣΑΥ γιατί περιλαμβάνει και εθνική σύνταξη, ότι μετά από λίγο γίνεται τροποποίηση, συγχώνευση και αναθεώρηση αυτής της σύνταξης.

Οπότε να μην ανησυχούν όταν βλέπουν μία σύνταξη που έχει και δεύτερη εθνική που δεν τους αναλογεί. Μετά από λίγο καιρό παίρνει ταμειακά ο ΕΦΚΑ τις δύο συντάξεις, τις συγχωνεύει και ότι έχουν πάρει παραπάνω που δεν δικαιούνται γιατί δυστυχώς δεν δικαιούνται σε δύο συντάξεις, δύο εθνικές συντάξεις τους τα παίρνει ταμειακά πίσω, τα συγχωνεύει. Άρα να περιμένουν για να δουν το τελικό ποσό των συντάξεων και ενημερωτικά γιατί δεν τους βγαίνουν ενημερωτικά, να περιμένουν αυτήν την τροποποίηση συγχώνευση και το. Να κάνουν τον έλεγχο της συνταξιοδοτικής απόφασης Είναι μια καινούργια εξέλιξη. Είναι αυτό που έχει καθυστερήσει από την έκδοση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά. Τώρα ξεκίνησε να προχωράει το λογισμικό το περίφημο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος