Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του 2013 – Ποια είναι η τελική απόφαση (video)

Eβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχοι το 2013 έλαβαν αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν διότι δεν έλαβαν κάποια βεβαίωση. Τον Δεκέμβριο του 2019 φορολογήθηκαν με προσαυξήσεις. Ακολούθησαν προσφυγές στα δικαστήρια και από τον Οκτώβριο του 2021, όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά δικαιώθηκαν. Όσοι δεν προσέφυγαν δικαστικά καλούνται να πληρώσουν -με ρυθμίσεις- το φόρο που τους αναλογεί. Ο δικηγόρος Νικόλαος Πεττας μίλησε στην ΕΡΤ για το παράδοξο νομικά και ηθικά αυτό γεγονός.

«Ο κάθε φορολογούμενος τότε όφειλε να υποβάλει μία τροποποιητική δήλωση», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο δικηγόρος και όπως ανέφερε «κανείς δεν είχε ενημερώσει τους συνταξιούχους».

Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από την παραγραφή των οφειλών, τον Δεκέμβριο του 2019 εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με τη οποίοι οι αρμόδιες ΔΟΥ εξέδωσαν -για λογαριασμό των συνταξιούχων- να εκδώσουν νέα εκκαθαριστικά και να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του 2013 – Ποια είναι η τελική απόφαση (video)
To παράδοξο της φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων του 2013 περιέγραψε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Ν. Πέττας.

«Ένα πρωτάκουστο γεγονός στην ελληνική έννομη τάξη. Δεν το έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ιστορία του ελληνικού φορολογικού δικαίου. Παρόλα αυτά οι ΔΟΥ το έκαναν και έβαλαν όλο το ποσό (των αναδρομικών) το 2013, χωρίς να ενημερώσουν τους συνταξιούχους», δήλωσε ο κ. Πέττας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποδεχθεί το αίτημα των συνταξιούχων και προχώρησε στην ακύρωση των προστίμων.

«Αποδέχθηκαν τον βασικό ισχυρισμό περί παραγραφής και ακύρωσαν τον φόρο», επισήμανε, αναφέροντας ότι αυτό ισχύει ότι για όσους προσέφυγαν γι’ αυτό το λόγο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος