Σε αναζήτηση λύσης για τα PCR – Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τις ουρές στα rapid και το πρωτόκολλο καραντίνας (video)

Οι ατελείωτες ουρές για δωρεάν rapid test αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στην εκπομπή «Από τις Έξι» με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ να δίνει μια διαφορετική εξήγηση για το καθημερινό φαινόμενο λέγοντας ότι «ο λόγος δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά είναι και το brand αξιοπιστίας που έχει οικοδομήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας την περίοδο της πανδημίας».

«Ο κόσμος γνωρίζει ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε και θα έχει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα» είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, αναφέροντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 150 σημεία για δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Θα δοθεί λύση το επόμενο διάστημα για τα μοριακά

Ερωτηθείς για το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ (από 40 € έως 60 €) στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και των αλλεπάλληλων rapid test (από 5 -10 €) που υποβάλλονται υποχρεωτικά οι πολίτες, στο οποίο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ότι «το συμμερίζεται από κάθε άποψη. Το θέμα δεν είναι μόνο επιστημονικό, είναι και θέμα λογιστικό οπότε αφορά και το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας» και έκανε την εκτίμηση ότι «θα δοθεί λύση το επόμενο διάστημα».

150 θέσεις testing σε όλη την Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου του ΕΟΔΥ στη χώρα, προκειμένου για να περιοριστούν τα φαινόμενα με τις μεγάλες αναμονές των πολιτών ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 150 θέσεις testing σε όλη την Ελλάδα και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το κοινό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα όρια (του συστήματος) είναι πεπερασμένα».

Τι ισχύει σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε εμβολιασμένους

«Τόσο οι καραντίνες όσο και οι απομονώσεις δεν είναι δόγματα ούτε αποκαλυπτικές αλήθειες. Η κάθε κοινωνία κάνει ένα πλάνο καραντίνας για να μπορέσει να λειτουργήσει. Όλα αυτά διέπονται από ένα επιστημονικό περιεχόμενο. Όσο πορευόμαστε μέσα στην επιδημία και γνωρίζουμε καλύτερα τη βιολογία του ιού μπορούμε να τροποποιήσουμε τα πρωτόκολλα», επισήμανε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το πόσο επηρεάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι τα πρωτόκολλα τροποποιούνται ανάλογα με τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε.

Αν έμενε το παλιό πρωτόκολλο καραντίνας δεν θα λειτουργούσε καμία επιχείρηση

«Σε αυτή την φάση όπου κυριαρχεί η Όμικρον, που έχει τεράστια μεταδοτικότητα, έχει βραχυνθεί ο χρόνος επώασης και έχουμε χιλιάδες κρούσματα, αν συνεχίζαμε με το παλιό μοντέλο απομόνωσης και καραντίνας, δηλαδή 10 και 14 ημέρες καραντίνας και απομόνωσης θα απορυθμιζόταν όλη η κοινωνία. Δεν θα λειτουργούσε καμία δομή, καμία επιχείρηση. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, γνωρίζοντας ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η μετάδοση γίνεται το πρώτο πενθήμερο, κατέβηκε το όριο στις πέντε ημέρες και υπήρξε και η εισαγωγή της μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ΚΝ95 ή FFP2. Είναι ένα πλάνο ανάγκης» εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με τα παράπονα για ελλιπή εξυπηρέτηση από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω του μεγάλου όγκου τηλεφωνημάτων και δήλωσε πώς θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος