Tι αλλάζει στους πλειστηριασμούς με την απόφαση του Αρείου Πάγου – Πώς μπορούν να κερδηθούν οι ανακοπές (video)

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και οι τρόποι προστασίας των δανειοληπτών

Στο θέμα των πλειστηριασμών μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως ανέφερε η κ. Φραγκάκη: «Πράγματι, πλέον γνωρίζουμε βάσει των διαρροών που υπήρχαν στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι νόμιμα γίνονται όλοι οι πλειστηριασμοί, που γινόντουσαν και θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα από τις εταιρείες διαχείρισης για λογαριασμό των funds.

Εκεί πέρα υπήρχε ένα νομικό ζήτημα, το οποίο είχε τεθεί από πολλούς νομικούς της χώρας όπου δεν μπορούσαν, δεν είχαν την ενεργητική νομιμοποίηση τα funds να χρησιμοποιούν δύο νόμους κατά το δοκούν, δηλαδή τον νόμο του 2003 και τον νόμο του 2015, προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Τελικά απ’ ότι μάθαμε ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι πράγματι σωστά κάνανε τους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα οι ανακοπές που έχουν κατατεθεί, (η ανακοπή είναι ένα μέσο που έχουμε στα χέρια μας για να σταματάμε τους πλειστηριασμούς) δηλαδή οι δικαστικές μας ενέργειες που είχαν ως βασικό λόγο την αιτία της μη ύπαρξης νομιμοποίησης αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα.

Θα προγραμματιστούν λοιπόν οι πλειστηριασμοί που είχαν σταματήσει με αυτό το αιτιολογικό. Και τώρα λοιπόν οι οφειλέτες ενόψει αυτής της απόφασης θα πρέπει να καταθέσουν είτε νέες ανακοπές, όταν υπάρχει βεβαίως η προθεσμία με τελείως διαφορετική νομική βάση ή στις ήδη υπάρχουσες ανακοπές που υπάρχουν να προσθέσουν κάποιους άλλους λόγους που ευτυχώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούμε να επικαλεστούμε. Και τι εννοώ με αυτό; Μπορεί να σταματήσει και τώρα η διαδικασία του πλειστηριασμού από τα funds, γιατί όπως ξέρουμε και έχουμε καταγγείλει πολλές φορές από αυτή την εκπομπή, ξέρουμε ότι ακολουθούν μια καταχρηστική συμπεριφορά. Δηλαδή τα funds είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να τα προσεγγίσει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ρυθμίσει και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την καταχρηστικότητα. Παραβιάζουν λοιπόν τόσο την αρχή της αναλογικότητας, καθώς επίσης έχουν μια καταχρηστική συμπεριφορά που αν το δει αυτό ο δικαστής είναι βέβαιο ότι θα δικαιώσει τον πολίτη, ο οποίος έχει προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να ρυθμίσει την οφειλή του και δεν βρίσκει καμία απάντηση ή όταν βρίσκει απάντηση ακούει εξωπραγματικά ποσά».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Τα funds πρέπει να κάνουν προτάσεις οι οποίες έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου προσώπου και βεβαίως πάνω από όλα τα εισοδήματά του. Όταν τους ζητάνε λοιπόν εξωπραγματικά ποσά, τότε ο δικαστής αυτά τα βλέπει και μπορεί και γι’ αυτόν το λόγο να γίνει δεκτή μία ανακοπή ή βεβαίως να ζητηθεί αναστολή του πλειστηριασμού και να μπορέσει να επιτευχθεί. Επίσης έχουμε δει ότι τα funds πάρα πολύ συχνά υποτιμούν την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη, έχοντας ως στόχο να βγει το ακίνητο το συγκεκριμένο στον πλειστηριασμό ως ευκαιρία, ώστε να υπάρξουν πάρα πολλοί που θα θελήσουν να χτυπήσουν το συγκεκριμένο ακίνητο, να βγει εύκολα στον πλειστηριασμό και να συνεχίσει να χρωστάει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο κόσμος πρέπει να έχει μεγάλη προσοχή στις προθεσμίες. Θα πρέπει να αποταθεί άμεσα στο δικηγόρο του, από την πρώτη στιγμή, όταν του έρθει το εξώδικο, όταν του έρθει διαταγή πληρωμής. Το πρόβλημα είναι ότι από το 2016 έχουμε χάσει πάρα πολλά όπλα και έχουν μικρύνει πολύ οι προθεσμίες. Θα δώσουμε λοιπόν στον κόσμο να ξέρει ότι οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ μικρές. Ας πούμε, 20 μέρες πριν τον πλειστηριασμό μπορεί να γίνει αίτηση διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς. Τι σημαίνει αυτό; Μας έχουνε υποτιμήσει το ακίνητο. Έχουμε δικαίωμα να καταθέσουμε λοιπόν αίτηση διόρθωσης και να ανεβάσουμε την τιμή πρώτης προσφοράς. Και από την εμπειρία μου θα σας πω ότι τα funds τις περισσότερες φορές και οι εταιρείες διαχείρισης υποτιμούν την τιμή πρώτης προσφοράς και πολλές φορές βλέπουμε ότι στον πλειστηριασμό βγαίνει το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο της τιμής πρώτης προσφοράς.

Επίσης 15 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, μπορεί να κατατεθεί η αίτηση αναστολής κατά το άρθρο 1000. Τι είναι αυτό; Αν ο Δανειολήπτης καταβάλλει το ένα τέταρτο της οφειλής του, τότε σταματά ο πλειστηριασμός για έξι μήνες. 45 ημέρες μετά από την κατάσχεση μπορούμε να καταθέσουμε ανακοπή όσον αφορά τα ελαττώματα της κατασχετήριας έκθεσης. Ακόμα βλέπουμε πολλά ελαττώματα, άρα υπάρχει τρόπος και γι’ αυτό και 60 ημέρες αφότου έγινε ο πλειστηριασμός και μεταγραφεί, η περίληψη της κατασχετήριας της κάτω κοινοτικής έκθεσης πρέπει να καταθέσει και μπορεί να καταθέσει ανακοπή όταν υπάρχουν ελαττώματα στην εγκυρότητα της τελευταίας αυτής πράξης στην εκτέλεσή της».

Μιλώντας για τους εξωδικαστικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος σχολίασε πως: «Υπάρχουν και τρόποι εξωδικαστικοί, γι’ αυτό θα επιμείνω. Ο κόσμος δεν θα χάνει την ελπίδα του. Ακόμα και τώρα υπάρχουν τρόποι. Πρώτον, υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους.

Το έχουμε πει πολλές φορές όταν κάποιος ευάλωτος κάνε μια αίτηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προστατεύεται το ακίνητό του και λαμβάνει και την επιδότηση. Εκεί είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά πρέπει πάντα να γίνει η αίτηση προκειμένου να μπορέσει κάποιος να πάρει αυτή την προστασία. Επίσης υπάρχει και η πτώχευση για τους ευάλωτους, για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αναφέρομαι σε αυτά γιατί δεν χάνουν ουσιαστικά το ακίνητό τους. Συνεχίζουν να μένουν στο συγκεκριμένο ακίνητο καταβάλλοντας κάποιο ενοίκιο παίρνοντας επιδότηση από το κράτος.

Βεβαίως υπάρχει και η πτώχευση για όλους τους ιδιώτες, εφόσον θέλουν να διαγραφούν όλες οι οφειλές τους, αλλά βεβαίως εκεί, αν δεν είναι ευάλωτοι, εκποιείται και η περιουσία τους. Υπάρχει ο τρόπος της διμερούς διαπραγμάτευσης, όπως όταν προσπαθούμε με το να βρούμε μια εξωδικαστική λύση και τέλος ο εξωδικαστικός μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε να καταφέρουμε 240 δόσεις στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο και 420 δόσεις για τα χρέη μας προς τις τράπεζες».

Επίσης η κ. Φραγκάκη επισήμανε ότι: «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες ο εξωδικαστικός μηχανισμός να τροποποιείται, να γίνεται πιο μια πιο ευέλικτη διαδικασία, να μπουν εκεί πέρα και κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τον κόσμο, επειδή, όπως είπαμε, ο μόνος που μπλοκάρει την όλη διαδικασία είναι τα funds και οι τράπεζες. Άρα και εκεί πέρα θα υπάρξουν κάποιες ρήτρες σχετικά με την συμπεριφορά των funds και της τράπεζας και επίσης θα δούμε και μικρότερα επιτόκια. Όλα αυτά μένουν να τα δούμε τις επόμενες ημέρες.

Η κύρια συμβουλή, δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Υπάρχει ακόμα το νομικό οπλοστάσιο και μπορούμε να καταφέρουμε να σώσουμε το ακίνητό μας, αρκεί να κάνουμε τις σωστές ακριβώς κινήσεις που πρέπει».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν ηαπόφαση του Αρείου Πάγου δυσκολεύει τα πράγματα, τα κάνει χειρότερα, όπως καταγγέλλουν κόμματα, οργανώσεις, δανειολήπτες, απάντησε πως: «Στα περισσότερα δικόγραφα και σε αυτά που κατέθετα εγώ και οι συνάδελφοι μας σχετικά με την ανακοπή, το κύριο ζήτημα που είχαμε κληθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα λόγω της 8 /22 της απόφασης του Αρείου Πάγου, που ουσιαστικά έλεγε ότι τα funds δεν είχαν την ενεργητική νομιμοποίηση, δεν μπορούσαν να κάνουν τους πλειστηριασμούς, ήταν ότι ουσιαστικά παραβιάζοντας τις διατάξεις, αυτοί κάναν τους πλειστηριασμούς. Όμως, όπως αναφέραμε, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι και ο κύριος λόγος είναι καταχρηστικότητα. Εγώ επιμένω σε αυτό και πιστεύω ότι οι δικαστές από εδώ και στο εξής θα δικαιώνουν τον κόσμο, γι’ αυτό τον λόγο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος