Τι αλλάζει στη δευτεροβάθμια περίθαλψη για ραντεβού, χειρουργεία και ωράρια των γιατρών

Array

Αλλάζει η δευτεροβάθμια περίθαλψη καθώς ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με 156 ναι και 141 όχι.

«Πάμε μπροστά στο χάρτη της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Έκτρωμα» και καλώντας τη κυβέρνηση να το αποσύρει ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, ερμηνεύοντας «Έχεις λεφτά; Θα ζήσεις. Δεν έχεις; Θα περιμένεις να πεθάνεις».

«Τα δύο βασικά σημεία του νομοσχεδίου τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν τομή είναι η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση με πρόσχημα ότι θα καταργήσει το «φακελάκι» που υπάρχει με την ανοχή και τη συνενοχή, αυτή τη στιγμή το κάνει νόμιμο. Επί της ουσίας οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα, δηλαδή να αντλούν πελατεία μέσα από το δημόσιο νοσοκομείο. Ο ασθενής αναγκάζεται να πληρώσει και να βάλει το χέρι στη τσέπη. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού για αυτό και υπάρχει και τόσο μεγάλη αναμονή» δήλωσε η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος και μέλος της ΕΙΝΑΠ.

Σχετικά από το αν και πόσο θα μπορεί ένας ασθενής να βρει εύκολα ημερομηνία για χειρουργείο σημείωσε: «Σε έναν ασθενή που θα περιμένει μήνες να χειρουργηθεί η απάντηση θα είναι ”έλα να σε χειρουργήσω στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο συνεργάζομαι”. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή ο οποίος θα πηγαίνει και θα αναγκάζεται πλέον να πληρώνει, επηρεάζει όλη τη λειτουργεία του νοσοκομείου, διότι η ίδια εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί το έργο του δημόσιου νοσοκομείου με τον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν θεωρώ ότι κάποιος γιατρός τώρα θα στοχεύσει να πηγαίνει μόνο ιδιωτικά και να μην είναι σωστός στη καθημερινότητα του. Το πρόβλημα για τα χειρουργεία μπορούν εν μέρη να επιλυθούν με τα απογευματινά χειρουργεία. Τουλάχιστον το να μπορέσει ο άλλος να χειρουργεί στο νοσοκομείο μέχρι το βράδυ και να δίνονται κίνητρα έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να λειτουργεί είναι θετικό» ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ.

Η πλήρες και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του νόμου για το ΕΣΥ. Οι γιατροί που εργάζονται μόνιμα στο ΕΣΥ, θα μπορούν πλέον μια φορά την εβδομάδα και δύο στη συνέχεια να παράγουν ιδιωτικό έργο. Είτε να έχουν δικό τους ιατρείο είτε να συνεργάζονται με κάποιο ιδιωτικό φορέα. Το μεγαλύτερο σημείο αιχμής στο νομοσχέδιο είναι ότι δεν μπορεί να φτάνει κάποιος στο νοσοκομείο να είναι σε μια λίστα και να του λέει ο γιατρός ότι χειρουργεί σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο.

Τα απογευματινά γραφεία είναι επί πληρωμή και τώρα και επιλέγει ο ασθενής να τον δει συγκεκριμένος γιατρός μέσα στο πλαίσιο της λειτουργείας του νοσοκομείου. Θα πληρώνει στη βάση των αμοιβών με βάση τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σημαντικό είναι να μην φύγουν οι γιατροί από την πλήρη απασχόληση διότι μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο δρόμο του ιδιωτικού τομέα. Δίνεται πλέον η ευκαιρία μερικής απασχόλησής στους γιατρούς.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος