Θύματα του Sextortionscam οι Έλληνες – Πώς δεν θα πέσουμε θύματα ψηφιακής απάτης (video)

Έκκληση να μην απαντάνε στα εκβιαστικά μηνύματα που λαμβάνουν oι πολίτες έκανε μέσω της ΕΡΤ ο Βασίλης Παπακώστας, διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται μαζικά. Είναι μια διεθνής ηλεκτρονική απάτη. Οι επιτήδειοι δηλώνουν ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή και έχουν αποσπάσει όλα τα δεδομένα ή έχουν ανοίξει την κάμερα του και τον έχουν καταγράψει σε ιδιωτικές στιγμές και για να μη τα διαρρεύσουν ζητάνε επιτακτικά χρήματα σε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1.000 ευρώ που θα πρέπει ο πολίτης να τα καταβάλλει σε 48 – 50 ώρες», τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Παπακώστας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Sextortionscam είναι μια επαναλαμβανόμενη απάτη. «Οι απατεώνες στον κυβερνοχώρο θα μηχανεύονται τρόπους να αποσπάσουν χρήματα από πολλούς». Όπως τόνισε ο ειδικός στο Διαδίκτυο πρέπει να καταλάβουμε ότι μας έρχεται στο εμαίλ στον υπολογιστή μας αυτό μπορεί να είναι κερκόπορτα και από άποψη ασφάλειας. “Πρέπει να είμαι πολύ προσεχτικός από που λαμβάνω τα μηνύματα, τι είναι αυτό που μου ζητάει. Για ποιο λόγο εγώ να ανταποκριθώ και να κάνω αυτό που θέλει”.

Κ. Ιωάννου: “Αύξηση 90% του διαδικτυακού εγκλήματος”

“Εμείς που ασχολούμαστε με το διαδικτυακό έγκλημα έχουμε παρατηρήσει 90% αύξηση του διαδικτυακού εγκλήματος και δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα”, επισήμανε από την πλευρά της η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” η κ. Ιωάννου τόνισε ότι όταν εμφανίζεται στο διαδίκτυο μια προσφορά με μικρή χρονική διάρκεια, αυτό πρέπει να μας παραξενεύει. “Οι απάτες αυτές έχουν αυξηθεί πολύ μέσω του market place. Θέλει προσοχή”.

Σχολιάζοντας την απάτη με τον διάσημο Ισπανό ηθοποιό Αντόνιο Μπαντέρας η κ. Ιωάννου προειδοποίησε ότι οι απατεώνες μπορούν να οικειοποιηθούν τα στοιχεία μου και να στέλνουν μηνύματα προκειμένου να αποσπάσουν αυτό που θέλουν. “Προσέχουμε τη σύνταξη και τη γραμματική. Δεύτερον είναι δυνατόν μια μεγάλη εταιρεία να μας λέει ότι γίνεται κάστινγκ χωρίς να αναφέρει τον τόπο που θα πραγματοποιηθεί;”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος