Θύμα κακοποίησης μιλά στο ΕΡΤΝews για την αφόρητη ζωή στα χέρια του συζύγου της – Βρήκα το κουράγιο να ξεφύγω

Σύνοψη
  • Όλο και περισσότερες οι καταγγελίες των θυμάτων για τα δεινά τους
  • Στο καταφύγιο των ξενώνων φιλοξενίας εντάσσονται και οι γυναίκες που νιώθουν μόνες
  • Οδηγίες για τα θύματα έμφυλης βίας βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ και στα κοινωνικά της δίκτυα

Η πληγή της ενδοοικογενειακής βίας στην ελληνική κοινωνία είναι βαθιά. Αυτό αποδεικνύουν τα καθημερινά περιστατικά. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, έγιναν 103 καταγγελίες και 43 συλλήψεις, ενώ τα στατιστικά αποδεικνύουν πως μετά τη δολοφονία της Κυριακής, πριν 12 ημέρες έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, έχουμε κλιμακωτή αύξηση των περιστατικών που καταγγέλλονται, κάτι που αποδεικνύει ό,τι πλέον τα θύματα έχουν αρχίσει και μιλούν για όσα τραγικά βιώνουν.

«Να έχουν πίστη στον εαυτό τους» παροτρύνει μιλώντας στο ΕΡΤNews, κακοποιημένη γυναίκα που κατάφερε να βγει από τον φαύλο κύκλο της καταπίεσης και να σταθεί στα πόδια της.

Η «Μαρία» φέρει το τραύμα της έμφυλης βίας. Τη συναντήσαμε στο Γυναικείον Καφενείον, έναν σύλλογο που βοηθάει ψυχολογικά και νομικά κακοποιημένες γυναίκες. Οι περιγραφές της στο ERTNews για όσα βίωσε στα χέρια του κακοποιητή της, συγκλονίζουν. Η Μαρία απευθύνθηκε στην αστυνομία, έμεινε σε ξενώνα και σήμερα εργάζεται.

Στα Ιωάννινα μια γυναίκα κατήγγειλε χρήση βίας από τον σύντροφό της. Οι αστυνομικοί μετά την άρση απορρήτου την βρήκαν τραυματισμένη μέσα σε μια νταλίκα η οποία ήταν σταθμευμένη σε πάρκινγκ. H γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ ο σύζυγός της συνελήφθη. 

Η αστυνομία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα, η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα και Χωρίς οικονομική επιβάρυνση και αφορά όλες τις συγγενικές σχέσεις.

Η αστυνομία, υποχρεούται να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον χρειαστεί, εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα. Το θύμα θα κάνει περιγραφή του συμβάντος, θα ενημερωθεί με έντυπο υλικό για τις δομές υποστήριξης και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Panic Button.

Στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως safe houses, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα, Άντζυ Κούκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος