Θωμαΐδης – Καπραβέλος: Δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τις μάσκες (video)

Δυστυχώς το ΕΣΥ δεν επέστρεψε σε κανονικότητα, τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ενώ από την ίδια εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, προειδοποιεί να μην εφησυχάσουμε το καλοκαίρι αφού και στους εμβολιασμένους, από τα 50 και ειδικά από 80 ετών και άνω τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό.

Κι αυτός που νόσησε πρέπει να κάνει το εμβόλιο μετά από 3 μήνες, υπενθυμίζουν οι ειδικοί και συμφωνούν ότι οι μάσκες “ίσως και για χρόνια θα είναι δίπλα μας”.

Πώς να κινηθούν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί

“Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό 10-12% που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μπορεί η προφύλαξη να φτάνει το 90% αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι ο εμβολιασμένος δεν μπορεί ξανά να μολυνθεί και να νοσήσει ασυμπτωματικά για μερικές μέρες.

“Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι και ο εμβολιασμένος να φορά μάσκα γιατί είναι μεν προφυλαγμένος, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό για μερικές ημέρες”

Όπως εξηγεί ο κ. Καπραβέλος και εμβολιασμένος με δύο δόσεις μετά από 15 ημέρες μπορεί να βρεθεί θετικός. Όχι να νοσήσει αλλά ασυμπτωματικά και άρα πρέπει να κάνει τεστ και πρέπει να φοράει και μάσκα. “‘Ολοι στο Παπανικολάου έχουμε εμβολιαστεί, αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε τεστ γιατί μπορεί κάποιος να γίνει φορέας για μερικές ημέρες”, πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι “μετά την πρώτη δόση μπορεί να κολλήσεις και να νοσήσεις σοβαρά”.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει εικόνα για τον αν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα από το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι από τα λύμματα διαφαίνεται σταδιακά μείωση του ιικού φορτίου και στην Αττική, με σύμμαχο τους εμβολιασμούς των μικρότερων ηλικιών αλλά και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι ειδικοί φέρνουν ως παράδειγμα προς αποφυγή την Χιλή αλλά και τις Σεϋχέλλες, όπου παρά το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου και τους εμβολιασμούς, η είσοδος τουριστών συνοδεύτηκε από νέα έξαρση.

Αν δεν κάνουμε πολλά τεστ για να απομονώνουμε κρούσματα, θα πολλαπλασιαστούν οι τοπικές εξάρσεις όπως το Μεσολόγγι και δεν θα δούμε κι εμείς αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας για πληρότητα ως 95% στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος