“Θολό τοπίο” η αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (vid)

Πιέσεις ασκούν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τα κόμματα για την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ τις τελικές αποφάσεις αναμένουν και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν με ανησυχία το ενδεχόμενο αύξησης των διδάκτρων.

Οι πιέσεις των κομμάτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου προσκρούουν στην εξεύρεση ισοδύναμων που θα αντισταθμίσουν στα κρατικά ταμεία τα έσοδα που αναμένονται για τους δύο μήνες της παράτασης.

Πάντως ο πρώην αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε στους επιχειρηματίες να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που τους δίνει η εγκύκλιος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων αναμένοντας ενδεχόμενες νέες αποφάσεις.

Η δήλωση του Δημήτρη Μάρδα, πάντως έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του αναπληρωτή υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Τρύφωνα Αλεξιάδη, που μίλησε για εφαρμογή του μέτρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Θέση στο ζήτημα πήρε και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η οποία δήλωσε ότι η Κομισιόν ουδέποτε ζήτησε την αλλαγή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ.

Απαντώντας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Κομισιόν ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών και ότι η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.

Με αφορμή μάλιστα τη δήλωση της Κομισιόν ζητά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου, τονίζοντας ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Μάλιστα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Οι πρώτες απώλειες πάντως από την ανακοίνωση του μέτρου έχουν αρχίσει. Μετά από 84 χρόνια το ιστορικό Μιχαλοπούλειο έβαλε λουκέτο αφήνοντας στον δρόμο 60 εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους.

Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών που φοβάται .ότι το μέτρο φοβάται θα επιφέρει πλήθος απολύσεων.

Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ζητάει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να ενισχύονται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος