Θεσσαλία: Σε σκηνές εγκαταστάθηκαν οι σεισμόπληκτοι – Τη Δευτέρα αναμένονται τα πρώτα κοντέινερ (video)

Τα διπλά Ρίχτερ που προκάλεσαν τον τρόμο στη Θεσσαλία, άφησαν πίσω τους 900 σπίτια που έχουν κριθεί μή κατοικήσιμα. Και η γη, συνεχίζει να τρέμει. Αγώνας δρόμου για την προσωρινή ανακούφιση των δεκάδων οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες και με το τσουχτερό κρύο. Έντεκα φορτηγά με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έφτασαν στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, υπέκυψε ο 83χρονος που είχε απεγκλωβιστεί από τα ερείπια του πέτρινου σπιτιού του κατά τον πρώτο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλία. Ο ηλικιωμένος που έχει τρία παιδιά, παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε από Κέντρο Υγείας στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Δύο σεισμοί, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ έγιναν το βράδυ, ενώ από τα 1.609 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 899 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Αλπινιστές, με ειδικό εξοπλισμό, ανέλαβαν στο χωριό Δαμάσι να θρυμματίσουν μεγάλο βράχο από το λόφο Βίγλα, βάρους 10 τόνων, ο οποίος αποκολλήθηκε και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια. Νέα αυτοψία πραγματοποιούν άντρες της ΕΜΑΚ εκτιμώντας τους κινδύνους λόγω των μετασεισμών.

Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ελασσόνας τελέστηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε σκηνή στο Δαμάσι.

Βάσει του σχεδιασμού της Περιφέρειάς Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών, χθες κατέφθασαν τα πρώτα τροχόσπιτα στη περιοχή του Δαμασίου, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία των υποδομών από τους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν και οι μεγαλύτεροι οικίσκοι που αναμένονται.

Επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς.

Σε Δαμάσι Τυρνάβου και Μεσοχώρι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προχωράει και η διαδικασία κατασκευής υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και ηλεκτροδότησης. Όταν ολοκληρωθούν οι προεργασίες από τους δήμους, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στις περιοχές θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 100 οικίσκοι και τροχόσπιτα.

Ζ. Μακρή: Δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα σχολεία

H υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία βρέθηκε σήμερα στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Λάρισας, τόνισε πως τα σχολεία των περιοχών που είναι κλειστά μετά από εισήγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων προς τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, δεν θα λειτουργήσουν ούτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Mιλώντας για το σχολείο του Δαμασίου, από το οποίο με την στήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός μαθητών κατά την διάρκεια του σεισμού, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη, η κ. Μακρή ευχαρίστησε τον διευθυντή του σχολείου, υπενθυμίζοντας πως το συγκεκριμένο σχολείο είχε διακριθεί σε διαγωνισμό μεταξύ σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις περιοχές από την πρώτη στιγμή επιχειρούν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις, που προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους κατοίκους, ενώ συνεχίζεται εντατικά η διενέργεια rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Κοντέινερ, τροχόσπιτα και σκηνές για τους σεισμόπληκτους στο Ζάρκο – 101 σπίτια μη κατοικήσιμα

Από τα 200 σπίτια που ελέγχθηκαν μέχρι χθες στο Ζάρκο Τρικάλων, τα 101 είναι μη κατοικήσιμα και 12 κρίθηκαν κατεδαφιστέα.

Από χθες το βράδυ γίνονται εργασίες σε δημοτικό χώρο, ώστε αύριο να τοποθετηθούν εκεί 20 κοντέινερ, ώστε να στεγάσουν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι του Ζάρκου. Επίσης το Σάββατο έφτασαν στο χωριό και 10 τροχόσπιτα, τα οποία ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί. Τα τροχόσπιτα θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τους έσωσε ο σκύλος λίγο πριν το σεισμό

Η διαίσθηση που συχνά έχουν τα ζώα λίγο πριν το σεισμό, αποδείχθηκε σωτήρια για μια οικογένεια στο χωριό Γριζάνο στα Τρίκαλα.

Λίγα λεπτά πριν αρχίσει να σείεται ο τόπος στη Θεσσαλία, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο σκύλος άρχισε να γαβγίζει έντονα και ανήσυχα. Όλοι πετάχτηκαν έξω από το σπίτι – το επόμενο λεπτό το έδαφος άρχισε να τρέμει.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Μίνα Μαυρογιάννη, Ελπίδα Κουτσογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος