Θεολογική Σχολή Χάλκης: Συμπόσιο για τα 100 χρόνια από το Πανορθόδοξο Συνέδριο – Μήνυμα Βαρθολομαίου για το Ουκρανικό

Διορθόδοξο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η συμβολή των Χαλκιτών καθηγητών και αποφοίτων στις διορθόδοξες σχέσεις» πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 13 Ιουνίου, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με αφορμή τον εορτασμό της 100ης επετείου του Πανορθόδοξου Συνεδρίου.

Σε εκείνο το συνέδριο του 1923, συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του Χριστιανισμού από όλο τον κόσμο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ορθοδοξίας σε χρόνια χαλεπά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως «η αγία αποστολή της Εκκλησίας δεν προάγεται επί τη βάσει μιάς “κλειστής” και “εσωστρεφούς” θεολογίας και πνευματικότητος, αι οποίαι αγνοούν ή απορρίπτουν τον κόσμον, διά να διαφυλάξουν αλώβητον την δήθεν απειλουμένην υπό του πολιτισμού, των ιστορικών εξελίξεων και του εν τω κόσμω χαρακτήρος της Εκκλησίας, ορθοδοξίαν και καθαρότητα της πίστεως».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας: «Και σήμερονη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία αναπτύσσει δυναμικώς την Πανορθόδοξον ευθύνη της. Παρεμβαίνει όταν αι περιστάσεις το απαιτούν διά την επίλυσηνχρονιζόντων ή νέων προβλημάτων επ’αγαθώ του λαού του Θεού, με αμετακίνητονπροσήλωσινεις την δογματικήν και κανονικήνπαράδοσιντης Εκκλησίας. Έμπρακτον επιβεβαίωση του πρωτευθύνου ρόλου του Οικουμενικού Θρόνου και επικύρωσι της ορθοδόξου εκκλησιολογίας και της μακραίωνης καθηγιασμένης εκκλησιατικής πρακτικής αποτελεί η χορήγησις αυτοκεφάλου καθεστώτος εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας». Κάθε προσπάθεια αμφισβητήσεως του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου, εισάγει μίαν ανερμάτιστη «νέα εκκλησιολογία», υποσκάπτει την διορθόδοξο ειρήνη και κωλύει την συνεργασία και την κοινή μαρτυρία των oρθοδόξων Εκκλησιών, επεσήμανε.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Σερβίας και τις Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας και Ουκρανίας.

Μισό και πλέον αιώνα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης σηκώνει τον δικό της Σταυρό, προσπαθώντας να ακουστεί η βουβή της κραυγή. Από το 1971 που απαγορεύτηκε η λειτουργία της, οι άδειες αίθουσές της περιμένουν καρτερικά φοιτητές και καθηγητές. To πρόβλημα δεν είναι απλώς ένα ακόμα «αγκάθι» στα ελληνοτουρκικά, είναι πρόβλημα διεθνές. Αφορά τον οικουμενικό χριστιανισμό, στο σύνολό του.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας και πολλαπλών κρίσεων, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με εκδηλώσεις και συνέδρια όπως αυτό, εξακολουθεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών και κρατών, την ειρηνική συνύπαρξή τους και την αρμονική τους συνεργασία στο σύγχρονο κόσμο, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου στην κρίσιμη αναγκαιότητα για την επαναλειτουργία της.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος