Θεοκλής Ζαούτης: Προχωράμε σε μερική αποκλιμάκωση των μέτρων – Ποιοί δείκτες θα θεωρούνται σημαντικοί

Τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, παρουσίασε ο Θεοκλής Ζαούτης πρόεδρος του ΕΟΠΥ μιλώντας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

O κ. Ζαούτης χρησιμοποιώντας αρκετές διαφάνειες για να παρουσιάσει τα στοιχεία, αναφέρθηκε στην αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, τονίζοντας πως υπάρχει μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, λέγοντας ότι αυτά σχετίζονται με την παραλλαγή Ομικρον2 που συνδέεται με πιο χαλαρή νοσηρότητα και μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ δήλωσε ότι και στα λύματα πανελλαδικά εμφανίζεται μείωση του ιικού φορτίου.

Δήλωσε ότι οι πιο σημαντικοί δείκτες θα είναι οι νέες εισαγωγές (205 μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, όπως και μείωση 7% των διασωληνωμένων την ίδια περίοδο). Πιο συγκεκριμένα, είπε πως υπάρχει μείωση 20% σε νοσηλείες και 37% σε νέες νοσηλείες. Επίσης μειώθηκαν οι θάνατοι. Σημείωσε πως ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.

Σχολίασε πως είναι σημαντική η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες, επίσης πως είναι μεγάλος ο βαθμός της ανοσίας και ότι έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Λόγω της θερινής περιόδου που έρχεται, είπε ο κ. Ζαούτης, ξέρουμε ότι οι εξωτερικοί χώροι συνδέονται με μείωση της μεταδοτικότητας, γι’ αυτό και προχωράμε σε μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.Θεοκλής Ζαούτης: Προχωράμε σε μερική αποκλιμάκωση των μέτρων – Ποιοί δείκτες θα θεωρούνται σημαντικοί

Στα σχολεία αλλά και στις παιδικές ηλικίες, καταγράφεται μία σημαντική μείωση των κρουσμάτων, από την περίοδο που διενεργούνταν δύο σελφ τεστ την εβδομάδα.

Ακολούθως ανέλυσε παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία, τους δείκτες θνησιμότητας σε περιόδους πριν και κατά την πανδημία, καθώς και μεταξύ χωρών, αναφέροντας πως σε σχέση με άλλα κράτη η Ελλάδα έχει χαμηλή «υπερβάλλουσα θνησιμότητα».

Μιλώντας για την υπερβάλλουσα θνητότητα, στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τόνισε ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στον συνολικό αριθμό θανάτων. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (Excess Mortality, EM) ορίζεται- όπως εξήγησε- η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μία χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία) και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

O αριθμός των θανάτων από COVID-19 δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών διότι, όπως είπε, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος και ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα πληθυσμού) σε κάθε χρονική περίοδο. Επίσης, γιατί οι προγνωστικοί παράγοντες για COVID-19 θανάτους, όπως η ηλικία, οι συννοσηρότητες, η εμβολιαστική κάλυψη και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας διαφέρουν σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για την Ελλάδα στην περίοδο 2020-2021 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αντίστοιχος δείκτης για όλη τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Ενδεικτικά, ο ίδιος δείκτης ήταν για την Ιταλία 227,4, την Ισπανία 186,7, την Πορτογαλία 202,2, τη Γαλλία 124,2, τη Γερμανία 120,5 και το Ηνωμένο Βασίλειο 126,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Εκτιμήθηκε ο λόγος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων από COVID-19, όπως επεσήμανε ο κ. Ζαούτης, και αυτός ο δείκτης αποτυπώνει έμμεσα αν οι θάνατοι από COVID-19 υποδηλώνονται (όσο υψηλότερος δείκτης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα υποδήλωσης).

Για την Ελλάδα ο λόγος ήταν 1,22, για τη Δυτική Ευρώπη ήταν 1,48 και για την Κεντρική Ευρώπη ήταν 2,0.

Υπάρχει τεκμηρίωση για υποκαταγραφή θανάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα ή η Ελλάδα δηλώνει αυξημένα ποσοστά COVID-19 θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες, κατέληξε ο κ. Ζαούτης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον ίδιο δείκτη σε άλλες χώρες: Στην Ιταλία 1,89, στην Ισπανία 1,64, στην Πορτογαλία 2,13, στη Γαλλία 1,28, στη Γερμανία 1,82 και στο Ηνωμενο Βασίλειο 0,97.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος