Θεοδωρίδου: Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί (video)

Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί, τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι είναι εύλογη η ανησυχία για το τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 17 ετών τον Μάιο του 2021 ήταν 7,5% και τον Ιούλιο 20%.

«Κατά τον Χανς Κλούγκε του ΠΟΥ η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης» σημείωσε.

Μεταξύ της 1ης και της 2ης σχολικής χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανέφερε: Την 1η χρονιά της πανδημίας η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης ενώ η 2η χρονιά χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή, με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά έχουμε και τα εμβόλια, υπογράμμισε.

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ κλείνοντας είπε ότι το μήνυμα είναι ότι το κουδούνι χτυπά άμεσα για τον εμβολιασμό παιδιών, εφήβων και «ας ελπίσουμε των διστακτικών».

«Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του παιδιού, για τη μείωση της διασποράς αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων».

H κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων μελέτης σχετικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων που έχει γίνει από το ιατρικό τμήμα της Λάρισας και το ιατρικό τμήμα του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με αυτή η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό.

«Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουνε μία αναμνηστική δόση. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπόψιν, θα συνεκτιμηθούν, με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα προκειμένου να καθοριστούν στην επόμενη φάση οι κατηγορίες των ατόμων που θα λάβουν την τρίτη δόση».

Σημειώνεται ότι ακόμα αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος