Θεοδωρίδου: Τι είπε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου J&J και έρευνα για τη διάδοση του ιού από εμβολιασμένους

Χαρμόσυνο μήνυμα για τον εμβολιασμό έστειλαν στην κοινωνία μας οι 30αρηδες τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας.” Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή”.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι από σήμερα μπαίνει στην φαρέτρα των εμβολίων και αυτό της Johnson & Johnson. Ενα εμβόλιο με ιικό φορέα το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Η αποτελεσματικότητά του έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 66% μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή νόσο αγγίζει το 77 με 80%.

Πρόσθεσε ότι είναι εύχρηστο, εύκολο να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου και μονοδοσικό γεγονός όμως που όπως σημείωσε δεν θα πρέπει να παρασύρει τη σκέψη των ανθρώπων ότι γενικά μια δόση εμβολίου αρκεί και στις άλλες περιπτώσεις εμβολίων.

Ακόμα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ερευνας της Βρετανίας που αφορούσε άτομα εμβολιασμένα με μία δόση Pfizer ή ΑstraZeneca  που μολύνθηκαν μετά από 3 εβδομάδες και έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50%  περίπου τη δυνατότητα διάδοσης του ιού στο περιβάλλον.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6, 8 και 9 μήνες ακόμα προστασίας.

“Eχουμε και παλαιότερα πει ότι η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει κι ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα”.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου: “αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και αυτό να προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία. Ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων που είναι διαφορετικοί στη φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό”. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο, υπογράμμισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής προσθέτοντας ότι δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί.

Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για την ασφάλεια των εμβολίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην οποία γινόταν αναφορά για γυναίκα που κατέληξε μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι για το περιστατικό αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος για τα αίτια του θανάτου καθώς και αν υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Ανέφερε δε πως “από τα πρώτα στοιχεία και την νεκροτομή φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση αλλά με έμφραγμα σε έδαφος παλαιότερο εμφράγματος»”. Είπε ακόμα ότι στη χώρα μας παραμένει ένα το σοβαρό περιστατικό θρομβώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος