Θεοδωρίδου: Μέχρι να υπάρξουν στοιχεία συστήνεται η α’ και β’ δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο

Στο θέμα της μίξης δυο διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και δεύτερη δόση αναφέρθηκε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου ο λεγόμενος τύπος mix and match είναι υπό μελέτη και αναμένονται  μέσα το καλοκαίρι τα σχετικά αποτελέσματα. Όπως είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τη μελέτη έχει ξεκινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού.

“Όμως μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα οι αποδείξεις ότι ο συνδυασμός αυτός δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς η συνέπεια δηλαδή και η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο” εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Μιλώντας για το εμβόλιο της ΑstraZeneca είπε ότι “η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της δεύτερης δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατα ο αντίστοιχος υπεύθυνος οργανισμός ανοσοποίησης και εμβολίων JCVI παρουσίασε δεδομένα και τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το AstraZeneca πλην των ελαχίστων περιπτώσεων που έκαναν σοβαρή επιπλοκή”.

Σημείωσε ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν σε σχέση με τις ηλικίες που χορηγείται το AstraZeneca όπως για παράδειγμα σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να κάνουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. “Ολες οι μεταβολές στηρίζονται σε δεδομένα” είπε.

Ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών λέγοντας ότι ο στόχος εδώ είναι διαφορετικός και αφορά μεταξύ άλλων τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα ενώ επισήμανε ότι η προσέγγιση του θέματος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος