AstraZeneca: Εν αναμονή στοιχείων για τις εγκύους

Στο θέμα του εμβολιασμού των εγκύων με εμβόλια ιικού φορέα αναφέρθηκε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την ασφάλεια του εμβολιασμού των εγκύων έχουν προέλθει από τις ΗΠΑ και είναι από εμβολιασμούς με εμβόλια MRNA τα οποία είναι εκείνα που έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας. Κατά 99,9% και τα ιικού φορέα θα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης και “το μόνο στο οποίο μειονεκτούν είναι ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα  όπως για τα τεχνολογίας MRNA για απόλυτα ασφαλή χορήγηση”.

“To εμβόλιο (ΑstraZeneca) είναι ασφαλές, χρειαζόμαστε όμως τεκμηριωμένα στοιχεία ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, η παραμικρή αμφιβολία. Είναι πράγματα που θα προκύψουν πάρα πολύ γρήγορα, επομένως θα ήταν νομίζω αρνητικό να μην αναφέρουμε ότι είναι προτιμότερο μια γυναίκα η οποία εγκυμονεί τώρα, μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία να εμβολιαστεί καλύτερα με ένα εμβόλιο MRNA που έχουμε τη μεγάλη σειρά από τις κυήσεις στην Αμερική με δεδομένη την ασφάλεια 100%” τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.  Πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν γίνει εμβολιασμός σε κάποια γυναίκα με AstraZeneca που δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε διακοπή κύησης ούτε ιδιαίτερος προβληματισμός.

Επίσης, ανακοίνωσε  ότι αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει. Αν κάποιος θέλει να το κάνει μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό δεν αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, είπε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε δεδομένα για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Μίλησε για 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ με χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων μία έως δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο. “Το συμπέρασμα των αρχών ήταν πως τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος