Θεοδωρίδου: Και σε όλες τις ηλικίες άνω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca (video)

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις της έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται χρήση του εμβολίου της AstraZeneca πλέον και σε όλες τις ηλικίες άνω των 65 ετών,  ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της Δευτέρας.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου οι αρχικές μελέτες που είχαν γίνει είχαν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 75 ετών κι έτσι αρχικά πάρθηκε η απόφαση η χορήγηση του εμβολίου να επιτραπεί μόνο στις ηλικίες 18-64 ετών με την παράλληλη όμως διατύπωση της θέσης, από πλευράς της επιτροπής, ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν με βάση δεδομένα νέων μελετών.

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, αναφέρθηκε σήμερα σε πρόσφατες μελέτες που έχουν προδημοσιευθεί και αφορούν  μεγάλους πληθυσμούς  για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους. Η πρώτη έγινε στη Σκωτία και από αυτή προέκυψε ότι με τη χορήγηση μιας δόσης των εμβολίων AstraZeneca ή Pfizer υπήρξε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 94% και 85% αντίστοιχα. Η άλλη μελέτη έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά 7,5 εκατ. ανθρώπους και όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου φαίνεται ότι με μια δόση  του εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος (και από τα δυο εμβόλια) κατά 80%.

Σημείωσε ακόμα, ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, η  χώρα μας αναμένεται να λάβει εντός του Μαρτίου 600.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένονται 1 εκατ. δόσεις εμβολίου από τη Pfizer και 400.000 δόσεις από τη Johnson & Johnson.

Να σημειωθεί ότι έως τις 25 Μαρτίου στη χώρα μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (και με τις δυο δόσεις) περίπου ένα εκατ. άνθρωποι ενώ έως τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 ετών τουλάχιστον με μια δόση.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 65-69 και 70-74 ετών καθώς και για 300.000 άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος