Θεοδωρίδου: Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων και για όσους έχουν εμβολιαστεί (video)

Σήμερα έχουμε τρία εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα μας τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση των ευρημάτων των επιστημονικών μελετών που γίνονται εξελίσσονται παράλληλα με την εφαρμογή των εμβολιασμών έτσι που καθημερινά  να αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες είναι εξίσου ή πολλές φορές και καλύτερα από τις συνθήκες των κλινικών μελετών.

Δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως  για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είπε η κ. Θεοδωρίδου η οποία σημείωσε ότι και στα πλεονεκτήματα των τριών εμβολίων είναι η πρόληψη της σοβαρής νόσου, η αποφυγή της εισαγωγής σε νοσοκομείο, η πρόληψη των θανάτων – που προσεγγίζει το 100% – και η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου.

“Θα πρόσθετα σε αυτά και μια από τις πιο πρόσφατες γνώσεις τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, γεγονός  που συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στο περιβάλλον” είπε η κ. Θεοδωρίδου. Ανέφερε ακόμα ότι και τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών μίλησε και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Είπε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε.

Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. “Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία”.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι μεγάλη πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία διαπιστώνει την αποτελεσματικότητα και αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι καμία δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά, εξηγώντας ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση και μία και δυο και τρεις εβδομάδες αυτή η δόση μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Είπε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί υπενθυμίζοντας ότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στην μετάδοση και οι εμβολιαζόμενοι. “Επομένως οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους” υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος