Θαλάσσια βλέννα: Απο τις ακτές του Μαρμαρά έφτασε στη Λήμνο

Η παχύρρευστη βλέννα -που πριν από λίγες ημέρες είχε κατακλύσει τη θάλασσα του Μαρμαρά– επεκτάθηκε και στο Αιγαίο και τώρα εντοπίζεται σε παράλια της Λήμνου και του Αϊ-Στράτη.

Δύτες στη θάλασσα του Μαρμαρά προσπαθούν χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα να καθαρίσουν τη κολλώδη βλέννα, το φυτοπλαγκτόν, που απλώθηκε στο βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά. Η οργανική αυτή ύλη, παρέμεινε στην επιφάνεια της θάλασσας για περισσότερο από ένα μήνα αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν κινήθηκε, έγκαιρα, όπως είχε δεσμευθεί ο πρόεδρος Ερντογάν για την απομάκρυνση της.

«Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τουρκικές ακτές ώστε να περιοριστεί οποιαδήποτε ρύπανση καταλήγει προς το βόρειο Αιγαίο ειδικά σε μια περίοδο που είναι έντονα τουριστική» αναφέρει ο Καθηγητής Ωκεανογραφίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Συλαίος.

Τα θαλάσσια ρεύματα το έσπρωξαν τελικά προς το Αιγαίο Εκτός από την Ίμβρο την Τένεδο και την Αλικαρνασσό εντοπίστηκε και στη Λήμνο και πρόσφατα όπως φαίνεται και στις δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έφτασε στα παράλια της Λήμνου και του Αη Στρατή, ακουμπώντας ακόμη και τις Βόρειες Σποράδες.Πρόκειται πλέον για διασυνοριακή ρύπανση.

Αν το επόμενο διάστημα αλλάξει η φορά του ανέμου και από ΒΑ γίνει Νότιος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν εξάπλωση και στο Θρακικό πέλαγος. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Οφείλεται στη μεταφορά των υπολειμμάτων των λιπασμάτων μέσω των ποταμών ενώ εμπλέκεται και η κλιματική αλλαγή αφού διογκώνεται το πρόβλημα όταν αυξάνουν οι θερμοκρασίες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να απασχολεί πολύ συχνά τη Μεσόγειο.

Προκειμένου να μη δεχτεί πλήγμα το ο τουρισμός στην έναρξη της περιόδου είναι κρίσιμο να οργανωθεί επιχείρηση καθαρισμού με ειδικά σκάφη και αναρροφητήρες, πριν τα ρεύματα το διασπείρουν προς πάσα κατεύθυνση.

Πηγή: ΕΡΤ/Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος