Θ. Ζαούτης στο Πρώτο: Δεν είναι μόνο 6 τα κρούσματα με την παραλλαγή”Κράκεν” αλλά είναι κάτω από το 1% στο σύνολο (audio)

Για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την XBB 1.5 ή αλλιώς «Κράκεν», που εντοπίστηκε και στην χώρα μας, στην Αττική συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, πως ανακοινώθηκαν 6 κρούσματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά, καθώς πρόκειται για το δείγμα των θετικών που εξετάστηκαν. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής, αφορά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 1%.

Η Κράκεν είναι μια παραλλαγή της Όμικρον, εξήγησε και έχει κάποια στοιχεία που μοιάζουν με όλες τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον, δηλαδή είναι πιο μεταδοτική μετάλλαξη, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Είναι όπως οι άλλες Όμικρον παραλλάξεις και πιο μεταδοτική. Φαίνεται ο ιός να πηγαίνει όλο και πιο μεταδοτικός, αλλά παραμένει ήπιος. Είναι η επιβίωση του ιού» ανέφερε ο κ. Ζαούτης, τονίζοντας πως τα εμβόλια αναμένεται να συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο και από θάνατο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν είναι καθόλου αργά», να εμβολιαστεί κανείς ακόμη και τώρα για τη γρίπη. «Επειδή έχει αλλάξει η επιδημιολογία των αναπνευστικών ιών, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η γρίπη φέτος και έτσι μέσα σε 10 με 14 ημέρες έχουμε προστασία από τον εμβολιασμό της γρίπης. Εγώ λέω, δεν είναι αργά και τώρα, προπαντός τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης» είπε χαρακτηριστικά. Και στις περιπτώσεις ακόμα, ατόμων που έχουν προσβληθεί πρόσφατα από την γρίπη, ο κ. Ζαούτης συστήνει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς ναι μεν έχει αντισώματα κάποιος που έχει μολυνθεί με την γρίπη, αλλά δεν είναι μόνο ένας ο ιός της γρίπης. «Υπάρχουν η γρίπη Α και η γρίπη Β και μέσα στη γρίπη Α υπάρχουν η H1N1, η Η3Ν2, δηλαδή το εμβόλιο έχει παραπάνω από ένα στέλεχος μέσα και εγώ προτείνω να γίνει ο εμβολιασμός» επισήμανε ο κ. πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ως προς τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών που κάνουν λόγο για έως και 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρομών εβδομαδιαίως μέσα στον μήνα, ο κ. Ζαούτης διαχώρισε την θέση του, λέγοντας ότι χωρίς δεδομένα και μια ξεκάθαρη εικόνα των αριθμών, δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις. «Υπάρχουν κάποια μοντέλα, αλλά τα μοντέλα πάντα στηρίζονται σε υποθέσεις» τόνισε.

Πάντως. σίγουρα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα η έξαρση των αναπνευστικών ιών, εκτίμησε ο κ. Ζαούτης. «Όσον αφορά τα μέτρα, τα δύο που έχουν ακουστεί, το ένα είναι να μην ανοίξουμε τα σχολεία. Είμαι κάθετος και σαν παιδίατρος στο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Και το στηρίζω στο γεγονός πως νομίζω ότι οι αρνητικές συνέπειες των κλείσιμο των σχολείων στα παιδιά μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Σε όλο τον κόσμο η ψυχική υγεία έχει επηρεαστεί, η σωματική υγεία και μέχρι και το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αλλάξει επειδή χάνουν αυτά τα χρόνια ή τους μήνες από το σχολείο. Είμαι κάθετος στο να μην ανοίξουν τα σχολεία το θέμα» ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

Όσο αφορά το ζήτημα της μάσκας προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας. «Επειδή δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα πλέον, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο που προστατεύει από τους αναπνευστικού ιούς και τον κορονοϊό. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι πως ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει εδώ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και τους άλλους αναπνευστικού ιούς. Εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθεί ισορροπία ξανά, δηλαδή η έξαρση να είναι αποτέλεσμα λόγω των μέτρων, αλλά πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η μάσκα και το εμβόλιο είναι τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και πρέπει να συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και ερωτηθείς πόσο μπορεί να επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα στις άλλες χώρες, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως η σχετική ανακοίνωση που έχει βγει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Επιτήρησης Λοιμώξεων και η οποία βρίσκει τον ΕΟΔΥ σύμφωνο, λέει πως με δεδομένο το υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα λόγω του εμβολιασμού και λόγω της μόλυνσης του πληθυσμού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανησυχία για την εικόνα από την Κίνα και το πώς θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό όμως πάντα, όπως λέμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας επιφυλακτικά και παρακολουθούμε τα δεδομένα» είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαούτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος