Θ. Ζαούτης: Γιατί ο ΠΟΥ παρατείνει το επίπεδο συναγερμού – Τα «μαθήματα» της πανδημίας

Ήταν 30 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού για την πανδημία, το οποίο και παρατείνεται. Το γιατί, εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης υπενθυμίζοντας την υποπαραλλαγή XBB 1.5 (Κράκεν) που προκαλεί μολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα. Αναφέρεται επίσης στις νοσηλείες των παιδιών, στον ιό RSV, στους 4 τύπους κορονοϊού και στο «μάθημα από την πανδημία», που επηρέασε γνωστικά και ψυχικά τις μικρότερες ηλικίες, ενώ συνεχίζει να προκαλεί θανάτους.

«Βλέπουμε πως αυτός ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί. Μόλις έκαναν στην Κίνα το παραμικρό άνοιγμα, ο ιός απλώθηκε παντού. Αυτά τα δεδομένα είναι που νομίζω μας κρατούν ακόμα το επίπεδο συναγερμού. Δεν είμαστε εκεί που ήμαστε πριν τρία ή δύο χρόνια, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε λόγω του εμβολιασμού είτε της φυσικής ανοσίας από τη λοίμωξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση και θάνατο», είπε ο κ. Ζαούτης.

Στο ερώτημα εάν το κύμα στην Κίνα θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απαντά:
Ο αντίστοιχος οργανισμός ECDC στην Ευρώπη κρίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την Κίνα. Το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση, από την εισαγωγή σε νοσοκομείο και από θάνατο. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει προς την κατεύθυνση της αμερικανικής οδηγίας για σχήμα ετήσιου εμβολιασμού.

«Με Covid και όχι από Covid οι περισσότεροι θάνατοι»

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, αν και αποδεικνύεταιι πιο ήπιος. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικίες άνω των 80 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχουνδιεθνείς μελέτες που συγκλίνουν ότι στη φάση που βρισκόμαστε, πεθαίνουν με Κόβιντ και όχι από Κόβιντ.

Το στέλεχος ‘Ομικρον έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα

Δηλαδή περισσότερα άτομα θα κολλήσουν, αλλά είναι πιο ήπιο. Από τα στοιχεία παγκοσμίως βλέπουμε πως πολλά άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι θετικά για Covid, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Επειδή ο ιός είναι παντού και είναι και οι λοιμώξεις, ειδικά σε ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου ή κάποια άλλα νοσήματα που είναι πολύ σοβαρά.

Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι δεν η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για νέα πανδημία και πιστεύω πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μάσκα. Είναι ένα εύκολο μέτρο και αποτελεσματικό όσο αφορά την προστασία και υπάρχει ακόμα σύσταση, ενώ συζητάμε για την έξαρση των αναπνευστικών ιών, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

RSV: Ο κοινός ιός που ευθύνεται τώρα για όλες τις νοσηλείες παιδιών

Τα παιδιά παγκοσμίως από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό. Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία. Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού. Παράλληλα ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορονοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

«Το κλείσιμο των σχολείων είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά μας. Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία.
Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως. Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα. Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Το «μάθημα» για τη χώρα μας

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας Υγείας στάθηκε άξιος στην πανδημία. Βλέπουμε παντού στην Ελλάδα τις κινητές ομάδες Υγείας, ήρωες αλλά και εργαλείο που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για την ετοιμότητα και απόκριση μελλοντικών κρίσεων υγείας. Έχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», σύμφωνα με τον θεοκλή Ζαούτη.

Νέο κύμα πανδημίας;

Προβλέπουν οι επιστήμονες επόμενη πανδημία και, πιστεύουν ότι θα έρθει από τη γρίπη, πτηνών ή χοίρων, απαντά ο Θεοκλής Ζαούτης, συμπληρώνοντας:
Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η επιστημονική κοινότητα περίμενε πανδημία, μετά από το 1918 και τη μεγάλη γρίπη. Υπήρχαν επιστήμονες που συζητούσαν πως θα έρθει ο κορονοϊός. Η τεχνολογία όμως μας βοήθησε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πανδημία. Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν αρνητικό, αλλά η τεχνολογία βοήθησε να αποκτήσουμε εμβόλιο μέσα σε ένα μικρό χρόνο κοντά μας. Μην ξεχνάτε πως όταν βγήκε το στέλεχος της Γιουχάν μέσα σε λίγες εβδομάδες γνωρίζαμε όλο το γονιδίωμα του ιού.

Πηγή ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος