Θ. Βασιλακόπουλος: Το στέλεχος «Δ» του κορονοϊού είναι κατά 60% μεταδοτικότερο (video)

Απαντήσεις σχετικά με τα νέα δεδομένα για τον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις και τη πορεία του εμβολιασμού έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας χθες στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο στέλεχος «Δ» του κορονοϊού, για το οποίο ακούγονται διάφορα σχόλια το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας πως διαθέτει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων λίγο διαφορετικό από τους υπολοίπους κάνοντάς το κατά 60% μεταδοτικότερο από το παλαιό «Α».

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας, εφόσον όμως κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αντισωμάτων στον οργανισμό. «Στη μία μόνο δόση όμως η αποτελεσματικότητα είναι μόνο 33%. Στη Βρετανία νοσούν οι έχοντες κάνει τη μία μόνο δόση. Στις περιοχές με έντονο το στέλεχος Δ επισπεύδονται οι εμβολιασμοί», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συνέχισε, «δυστυχώς θα χτυπήσει και εδώ τους ανεμβολίαστους που του παρέχουν «χώρο» για να διαβιεί».

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, είναι το 70% και έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό το διάστημα, καθώς η επιδημία είναι σε ύφεση. «Τα απανταχού ΕΣΥ, έχουν περιορισμένες δυνατότητες, γι’ αυτό στόχος είναι να εμβολιασθούμε μέσα στο καλοκαίρι», είπε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής υπογράμμισε πως και ο ίδιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος όταν είναι μόνος του κάπου έξω δεν τη φορά, ωστόσο τη χρησιμοποιεί πάντα μαζί με άλλους και κυρίως σε εσωτερικούς χώρους.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ