Θ. Βασιλακόπουλος στο Πρώτο : Απαραίτητο 100% να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου στις ηλικίες άνω των 50 (audio)

Με προειδοποιήσεις για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε όλη την Ευρώπη μετά τις γιορτές, ζητήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/ η γνώμη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, Μέλους της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου σχετικά με όλα τα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα, το στέλεχος όμικρον, το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, τα συμπεράσματα της Μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα σε ό,τι αφορά τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ.

Όπως είπε στην εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα, αυτή την στιγμή, λίγο πριν τις γιορτές, η πανδημία είναι σε μία ύφεση σε σχέση με την πολύ μεγάλη πίεση που είχαμε πριν 15 με 20 ημέρες. Το αν μετά τις γιορτές θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά.
Η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα αρχίσει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα από τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι τον Φεβρουάριο, Μάρτιο να έχει επικρατήσει.
Προφανώς θα πρέπει την 3η δόση να την κάνουν όλοι. Ο κίνδυνος από την μη λήψη της 3ης δόσης κλιμακώνεται από την ηλικία. Θεωρώ ότι είναι 100% απαραίτητο να γίνει η 3η δόση από τις ηλικίες 50 και άνω, για να μειώσουμε τη μετάδοση στην κοινότητα.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι μόνος τρόπος για να γίνει ο ιός ενδημικός, είναι να εμβολιάζονταν οι πάντες. Εμφανίστηκε έκπληκτος από το γεγονός ότι η υποχρεωτικότητα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και πως μόνος τρόπος να ίσχυε, θα ήταν να ληφθεί μια κεντρική, ευρωπαϊκή τέτοιου είδους απόφαση που να απαλύνει το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις.

Σχετικά με τη διαχείριση των ΜΕΘ, δήλωσε ότι από τις αρχές του 1990 που εργάζεται ως εντατικολόγος στις ΜΕΘ δεν γνωρίζει να υπάρχουν κλίνες vip και δεν μπορούν να υπάρξουν κλίνες vip έτσι όπως είναι το σύστημα γιατί έχει πάρα πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Παραδέχτηκε ότι έχει δεχτεί τηλέφωνα πίεσης, ωστόσο η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή ότι δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει το σύστημα, ακόμη και αν το ήθελε, διότι υπάρχει καταγραφή μέσω υπολογιστών όπου φαίνονται όλα. Ποιος προηγείται, η λίστα αναμονής που έχει το ΕΚΑΒ, πότε εκκενώθηκε το κρεβάτι. Είναι τα πάντα διαφανή και ανοιχτά. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία τις ίδιες δυνατότητες, ίσο αριθμό κλινών και επομένως ίδια ποσοστά θνησιμότητας.
Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ δεν έχουν προσδόκιμο επιβίωσης για να μπουν σε Μονάδα Εντατικής και ενδεχομένως να μην έπρεπε καν να έχουν διασωληνωθεί. Στις ΜΕΘ εισάγονται ασθενείς που έχουν αναστρέψιμη νόσο, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος