Θ. Βασιλακόπουλος: Αυτοί που έχουν κάνει τέσσερις δόσεις έχουν προστασία 99% από τη διασωλήνωση (video)

Απάντηση στο ερώτημα γιατί αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα έδωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προτρέποντας τον κόσμο να κάνει την αναμνηστική τέταρτη δόση για να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τον επικίνδυνο ιό.

«Στην Ελλάδα επικρατεί το στέλεχος Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που είναι πιο μεταδοτικά, σε μια εποχή που άρθησαν όλα τα μέτρα περιορισμού και αυξήθηκε η κινητικότητα λόγω καλοκαιριού», δήλωσε σχετικά ο κ. Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι για τους περισσότερους έχει περάσει ένα εξάμηνο από την τρίτη δόση.

«Η προστασία που μας προσέφεραν τα εμβόλια έχει λίγο μειωθεί και γιατί η Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι διαφορετικές μεταλλάξεις και γιατί έχει περάσει πολύς χρόνος» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Στο 80% η προστασία με την 3η δόση του εμβολίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ελέγχεται η διασπορά του ιού στη χώρα ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αυτό επιτυγχάνεται με την πιο στοχευμένη διενέργεια τεστ που γίνεται πλέον. Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λέγοντας ότι «όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου έχουν προστασία 99% από τη διασωλήνωση και το θάνατο ενώ όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις έχουν προστασία 80%».

Ο κ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε ακόμη ότι σήμερα συνεδριάζει ο αμερικανικός οργανισμός FDA για να εγκρίνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, αναφέροντας ότι εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση αυτά θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την τέταρτη δόση του εμβολίου για πληθυσμιακές κατηγορίες κάτω των 60 ετών ο ίδιος απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Mάλιστα δήλωσε ότι δεν θα περιμένει για τα νέα εμβόλια και θα κάνει άμεσα την τέταρτη δόση για να νιώσει ασφαλής. «Κανείς δεν θα κινδυνεύει αν κάνει την τέταρτη δόση», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος θέλοντας να καθησυχάσει όλους όσοι φοβούνται για τυχόν σοβαρές επιπλοκές μετά την τρίτη δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος