Θ. Βασιλακόπουλος: Ο Κένταυρος δεν θα επικρατήσει στην Ελλάδα – Είναι η 3η εβδομάδα που έχουμε αποκλιμάκωση (video)

Array

«Δυστυχώς το Διαδίκτυο ενώ είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση, για την επιστήμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πολύ λανθασμένο τρόπο και οποιοδήποτε ψεύτικο γεγονός μπορεί να παρουσιαστεί ως γεγονός και να δημιουργήσει μεγάλες εντυπώσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στις ψευδείς ειδήσεις (fake news) που εξακολουθούν να διακινούνται για την πανδημία του κορονοϊού.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τον μεγαλο αριθμό ψευδών ειδήσεων για τα εμβόλια ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι όσοι ήταν επιρρεπείς στον φόβο αποδέχονταν οτιδήποτε κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο «ως την αποκαλύπτική αλήθεια»

Ο Κένταυρος δεν θα επικρατήσει στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στις παραλλαγές και τις μεταλλάξεις του ιού και ειδικά στον “Κένταυρο” επισήμανε ότι δεν έχει δημιουργήσει μεγάλα ζητήματα όπου έχει εμφανιστεί.

«Το πρόβλημα το είχε δημιουργήσει στην Ινδία που είχαν ένα τεράστιο κύμα με την μετάλλαξη Δέλτα και δεν είχαν σοβαρό κύμα Όμικρον. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Ο ιός συνεχώς εξελίσσεται, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός θα είναι ο Κένταυρος» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ειδικό «το φθινόπωρο θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία θα περιλαμβάνουν προστασία και εναντίον των στελεχών Όμικρον. Τα όποια νέα στελέχη θα είναι μετεξέλιξη των υπάρχοντων στελεχών που κυκλοφορούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θα είναι πιο κοντά σε αυτά και πολύ πιο αποτελεσματικά».

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι θα πάμε πιο καλά. Αναφερόμενος στο αν πρέπει να κάνει ο κόσμος την τέταρτη δόση είπε ότι πρέπει να το κάνουν… χθες.

«Όταν με το καλό έρθει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και έρθει η σειρά τους δεν θα μπορέσουν την 1η Νοεμβρίου να το κάνουν 7 εκατ. Έλληνες. Για τους επόμενους δύο – μήνες αυτός που έχει κάνει τέσσερις δόσεις είναι τρομερά προστατευμένος απέναντι στη σοβαρή νόσο και στο θάνατο», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολόγίας «όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους έχουν κάνει τέσσερις».

Οι ΗΠΑ δεν τα πήγαν καλά στη διαχείριση της πανδημίας

Όσον αφορά το σήμερα, μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας και τη δημόσια παραδοχή από το αμερικανικό CDC ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως έπρεπε ως προς την αντιμετώπιση, ο κ. Βασιλακόπουλος συμφώνησε με αυτή την εκτίμηση.

«Προφανώς και δεν τα πήγαν καλά. Η παγκόσμια υπεδύναμη έφτασε να έχει πάνω από 1 εκατ. θανάτους. Είναι μια απίστευτη τραγωδία. Δεν έπεισε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Ήταν η χώρα με τα περισσότερα εμβόλια. Πολιτικοποίησαν το θέμα του εμβολίου, έμπλεξαν το θέμα της βούλησης με την προστασία της δημόσιας υγείας και έφτασαν στο φαινόμενο να έχουν νοσήσει σχεδόν όλοι στις ΗΠΑ», προσέθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα και την τρίτη φάση του πανδημικού κύματος που διανύουμε αυτό το καλοκαίρι τόνισε ότι «είναι η 3η συνεχής εβδομάδα που έχουμε αποκλιμάκωση. Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές κατά μέσο όρο, καθημερινά, στα νοσοκομεία τώρα είμαστε στις 267 και την επόμενη εβδομάδα θα ήμαστε πιο χαμηλά».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος