Θ. Βασιλακόπουλος: Μπορούμε να επιτύχουμε ασφαλές σχέδιο εξόδου για το Πάσχα (video)

Την εκτίμηση ότι ένα ασφαλές σχέδιο εξόδου για το Πάσχα μπορεί να επιτευχθεί διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, βασίζοντας το σκεπτικό του στην «ανακατεύθυνση επικίνδυνων επαφών» σε «λιγότερο επικίνδυνες» κάτι που ουσιαστικά είναι και το Πάσχα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η παραμονή στις πόλεις θα προκαλέσει συναθροίσεις σε σπίτια για τον εορτασμό. Σε αντιδιαστολή αυτές οι συναθροίσεις αν οι πολίτες μεταφερθούν από την πόλη στα χωριά θα γίνουν σε υπαίθριους χώρους. Επομένως, είπε, και οι πόλεις θα αραιώσουν και θα οδηγήσουμε εσωτερικές συναθροίσεις με πολύ μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο σε εξωτερικές και επειδή η Ελλάδα είναι σχεδόν ενιαία επιδημιολογικά με ελάχιστες πράσινες περιοχές και περιοχές που «μπαινοβγαίνουν από το κόκκινο στο βαθύ κόκκινο» διατύπωσε την άποψη ότι κάτι τέτοιο πρέπει να επιτραπεί. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε τα σελφ τεστ, πλήρη απελευθέρωση των εμβολιασμένων αλλά με μάσκα και χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κάθε «πέρασμα» (διόδια – λιμάνια κλπ).

Ο καθηγητής επισήμανε ότι στις ΗΠΑ οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν ελεύθερα ήδη. Ζήτημα ωστόσο παραμένει η ψευδής δήλωση ενός self test .

O κ. Βασιλακόπουλος αναγνώρισε ότι αν ήμασταν όλοι ειλικρινείς θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αν αραιώσει ο κόσμος από την πόλη και βγει σε εξωτερικούς χώρους είναι λιγότερο επικίνδυνο υγειονομικά. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των μετακινήσεων σε κάθε περίπτωση.
Σε ότι αφορά τα self test και τα σχολεία ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι ο τρόπος που ανοίξαμε είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, ο ασφαλέστερος τρόπος: Παραπάνω από 2 self test είναι περιττά.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρήκαμε περίπου 400 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα τα είχαμε χάσει αν δεν κάναμε τα  self test– θα υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης.
Η ανίχνευσή τους, πρόσθεσε, μειώνει τη μετάδοση αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και μια ΤΥΧΑΙΑ δειγματοληψία, πράγμα που δεν γινόταν μέχρι τώρα: Μέχρι τώρα κάποιος «τεσταριζότανε» επί σκοπού πηγαίνοντας στα διάφορα σημεία όπου διενεργούνται τεστ.
Ο καθηγητής τόνισε πως ένα αρνητικό self test σε περίοδο έξαρσης της επιδημίας δεν πρέπει να μας καθησυχάζει καθώς ενδέχεται να βγει ψευδώς αρνητικό. Σε περίπτωση, είπε, που το test βγει θετικό και υπάρχει και επιβεβαίωση ότε αυτός ο θετικός μαθητής συνήθως έχει πολύ περισσότερο ιικό φορτίο άρα θα μετέδιδε ευκολότερα τη νόσο
από κάποιους άλλους μαθητές που βγήκαν ίσως ψευδώς αρνητικοί οι οποίοι όμως, για να βγαίνουν αρνητικοί, έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο από έναν θετικό.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, και να είμαστε αρνητικοί, δε σημαίνει ότι βγάζουμε τη μάσκα.
Για την περαιτέρω χρήση των self test, σημείωσε, πως πρωτίστως ήταν εκπαιδευτική και όχι υγειονομική η ανάγκη να ανοίξει το λύκειο και γι’ αυτό άνοιξε. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα αμέσως – κινούμαστε με μέτρο και σιγά σιγά, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος