Θ. Βασιλακόπουλος: H γ’ δόση προστατεύει κατά 90% – Αναγκαία η τέταρτη για ανοσοκατεσταλμένους

Tο ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι αν πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση ή όχι αλλά αν πρέπει να γίνει τέταρτη δόση και σε ποιούς, δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, επισημαίνοντας ότι μόνη εξαίρεση είναι οι ανοσοκοκατασταλμένοι, όπως οι μεταμοσχευμένοι, όπου εκεί είναι αναντίρρητη ανάγκη η τέταρτη δόση, και σχετικά σύντομα.

«Όσον αφορά τους άλλους πολίτες, όπως φαίνεται από τα δεδομένα, η τρίτη δόση μάς προστατεύει από τα τρέχοντα στελέχη ακόμη και από την Όμικρον σε πολύ υψηλό ποσοστό, και με βάση από τα πρώτα στοιχεία από την Αγγλία και τις επίσημες ανακοινώσεις, προστατεύει κατά 90% προστασία από τη σοβαρή νόσο», προσέθεσε.

O κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε δε «αν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και αν έχουμε κάνει όλοι με την τρίτη δόση, το πότε θα χρειαστεί τέταρτη δόση για τον ευρύ πληθυσμό, αυτό θα βρεθεί με μελέτες όπου θα δούμε πότε φθίνει η ανοσία και πόσο γρήγορα σε συνάρτηση με την τρίτη δόση» και διευκρίνισε ότι «δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που εμβολιάζεται κάποιος με επαναληπτική δόση είναι μόνο για τρεις μήνες, καθώς τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πιο καλά προσαρμοσμένα στο να αντιμετωπίζετε ο εισβολέας. Κάθε επαναληπτική δόση -σε πολλά λοιμώδη νοσήματα- ποροσφέρει μεγαλύτερη προστασία, άλλωστε οι επαναληπτικές δόσεις δεν γίνονται με το ίδιο εμβόλιο από τη στιγμή που ο ιός αλλάζει, αλλά με επικαιροποιημένο, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αν υπάρξει εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων θα συμβεί γιατί θα γίνουν πάρα πολλά τακτικά testing, ενώ το διάστημα των εορτών οι γονείς έκαναν συγκεκριμένα τεστ στα παιδιά τους ενώ είχαν επαφές με οικογένεια και φίλους.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε άτομα άνω των 50 ετών ο καθηγητής σημείωσε ότι οι θάνατοι μέχρι στιγμής είναι στο 90% και αφορούν ηλικίες άνω των 60, ενώ αν υπολογίσουμε και τους άνω τους 50 η θνητότητα φτάνει το 95%-96%. Αν δηλαδή όλοι αυτοί εμβολιαστούν τότε θα ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι. Η μη λήψη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είπε πως είναι θέμα είναι πολιτικό και όχι υγειονομικό. Αυτή την απόφαση πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος