Θ. Βασιλακόπουλος για εμβολιασμό: Θα είχε σημασία να υπήρχαν αλγόριθμοι για το ποιοι χρειάζονται επιπλέον δόση (video)

Με αφορμή τον σάλο που έχει προκληθεί με τον γιατρό που απέτρεπε ασθενείς να νοσηλευτούν, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, Θόδωρος Βασιλακόπουλος υπενθυμίζει ότι είναι παράνομο να λειτουργεί ιατρείο ιδιώτης που είναι ανεμβολίαστος και καλεί όλους τους πολίτες να ακούν μόνο την ιατρική κοινότητα που ομόθυμα καλεί σε εμβολιασμό.

«Θα προλάβουμε να ελέγξουμε μετά τις γιορτές το κύμα Ο;»

Τα μέτρα έχουν να κάνουν με το να καθυστερήσουν την έλευση του κύματος «Ο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε, στην εκπομπή «Από τις 6».

«Αν τα κλείσουμε όλα με lockdown δεν θα πετύχουμε εξαφάνιση της πανδημίας. Κάθε φορά το κλείσιμο είνα λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα θα βοηθούσε η αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και αναφερόμενος στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους διευκρίνισε:

Το rapid test δεν έχει διαφορετική λειτουργία από το self test αφού η μόνη διαφορά είναι ότι το κάνουν επαγγελματίες υγείας σε μεγαλύτερο βάθος εντός της ρινικής κοιλότητας,  είπε ο πνευμονολόγος.

Κάθε τρεις μήνες νέα δόση;

Με αφορμή το Ισραήλ που προχωρά στην τέταρτη δόση για υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60 ετών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι οι δόσεις έχουν τη λογική να κρατάμε ψηλά τον δείκτη αντισωμάτων, όπως  και  με το εμβόλιο της γρίπης που κάθε χρόνο προσαρμόζεται σε αλλαγές. Γύρω στην Άνοιξη θα ανακοινωθεί το προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη «Ο» εμβόλιο, είπε ο Θ. Βασιλακόπουλος.

Να προσαρμοστεί το εμβόλιο στον αριθμό των αντισωμάτων που έχει ο καθένας μας;

Ακούγεται λογικό, το ερώτημα, αλλά ο αριθμός αντισωμάτων δεν συνδέεται άμεσα με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, ανέφερε ο πνευμονολόγος και εξήγησε: Θα είχε σημασία να φτιάξουμε ειδικούς αλγορίθμους για το ποιοι χρειάζονται μια δόση ακόμη. Η ελπίδα είναι ότι δεν θα πάμε μόνο σε προσαρμοσμένα, αλλά σε εμβόλια που θα πιάνουν όλους τους κορονοϊούς  και στο μέλλον γιατί θα φτιάχνονται εναντίον των περιοχών του κορονοϊού που δεν αλλάζουν, ανέφερε.

Γιατί νοσούν με την Όμικρον σε δύο ημέρες;

«Δύσκολο να γίνει αντίστοιχη μελέτη, είπε ο πνευμονολόγος, τονίζοντας ότι είναι ευχάριστο ότι στη Νότια Αφρική μπαίνουν σε ύφεση αν κι εκεί είναι νότιο ημισφαίριο και ξεκινά το καλοκαίρι. Η λογική λέει ότι ο κορονοϊός δεν θα σκοτώνει περισσότερο γιατί ο νεκρός δεν μεταδίδει, εξαφανίζεται», είπε ο πνευμονολόγος.

Δύο χειρουργικές αν όχι η μάσκα προστασίας 95% «ΚΝ-95» ή υφασμάτινη μαζί με χειρουργική, είναι η συμβουλή του Θόδωρου Βασιλακόπουλου, ενώ επανέρχεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Παναγιώτης Κατσίβελας: Συμπιέζεται το κίνημα αιμοδοσίας

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που συμμετείχε στη συζήτηση, κάλεσε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να δώσουν αίμα, τονίζοντας ότι κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα μέτρα καταρρέουν οι εθελοντικές αιμοληψίες.

«Το αίμα δεν μπορεί να συντηρηθεί πάνω από 40 ημέρες, αν μια εβδομάδα δεν πάμε καλά, αυτό θα το αντιμετωπίσουμε», είπε καλώντας τους πολίτες να δώσουν «δέκα λεπτά από τις γιορτές για αιμοδοσία».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Από τις 6»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος